Нарешті почався сезон кавунів. Ринки заполонили контейнери з великими смугастими ягодами, за товстою шкіркою яких — чудовий солодкий червоний м’якуш.

 

І — справжня аптека! Столовий кавун — цінний харчовий і дієтичний продукт. Містить цукор, що легко засвоюється, фолієву, нікотинову, аскорбінову кислоти, тиамін, мінеральні солі, клітковину. Кавун дуже корисний при захворюваннях нирок, печінки, шлунка, а також при подагрі і деяких хворобах серця. Завдяки високому вмісту заліза незамінний при недокрів’ї. Має сильну сечогінну дію, сприяє виведенню з організму лишків холестерину. Рекомендується при хронічних захворюваннях сечовивідних шляхів, цукровому діабеті, атеросклерозі, атонії кишечника.

* * *

Одне погано: нелегко крізь товсту шкірку визначити, чи добрий смугастий всередині? Чи достиглий? Чи солодкий? На що слід звертати увагу, вибираючи кавун? Ось деякі правила полювання на смачну круглу ягоду.

1. Справжній кавун має бути великим! Той, що виріс у погано освітленому місці або не одержав достатньої кількості поживних речовин, завжди буде меншим за інші.

2. Колір шкірки має бути контрастним.

3. Світла пляма, на якій лежав кавун, має бути максимально оранжевою, а не блідою.

4. Сухий хвостик у кавуна — надія, але не гарантія стиглості. Сухим має бути також місце переходу хвостика в кавун.

5. Що крупніший і легший кавун, то, як правило, достигліший.

І насамкінець проведіть дві невеликі перевірки:

покладіть кавун, що вам сподобався, на одну руку, а іншою легенько поплескайте по ньому. Справжній і достиглий має резонувати — «битися» у відповідь;

спробуйте проткнути шкірку кавуна нігтем указівного пальця. У стиглого кутикула тверда, як бронежилет.

А тепер — смачного!

* * *

Споживають кавун у свіжому та солоному вигляді, з нього готують цукати, пастилу і мед. Якщо вас ще не залишило бажання консервувати, спробуйте такий рецепт засолювання кавунів.

Дрібні і середні достиглі ягоди вимийте, покладіть у діжечку, залийте 6—8-процентним розсолом (на 10 л води 600—800 г солі, залежно від розміру кавунів) і витримайте протягом двох днів. Потім діжку долийте таким само розсолом і поставте у погріб чи льодовник. Для прискорення бродіння кавуни рекомендується проколоти у кількох місцях гострою дерев’яною паличкою. Солоні кавуни використовують як закуску або гарнір до м’ясних та рибних страв.

Підготувала Юлія ПОТАПЕНКО.

До речі. Предки кавуна — дикі рослини тропічної Африки. У Древньому Єгипті він був відомий ще 4000 років тому. До нас прийшов з Індії в період Київської Русі.