Масаж як важлива гігієнічна та лікувальна процедура був відомий ще у Давній Індії, Китаї, Єгипті. За благодійний вплив на організм його поціновували та широко вживали давні греки. Сучасні лікарі також рекомендують масаж при багатьох захворюваннях і травмах.
На перший погляд, масаж (від арабського «мас» — дотик) — це поверхнева процедура, яка не зачіпає внутрішніх тканин та органів. Це не так. Насправді він чудово знімає втому і напругу, відновлює працездатність організму. А також посилює кровообіг, поліпшує живлення м’язів, активізує обмін речовин, робить мускули пружнішими. А якщо під час масажу використовувати ароматичну ефірну олію, то й шкіра, й легені отримають чудове цілюще підживлення. Регулярний масаж поліпшує самопочуття, підвищує супротив хворобам.
Приступаючи до масажу, потурбуйтеся, щоб освітлення було м’яке і не напружувало очі, а кімнатою не гуляв протяг. Основні прийоми, що їх відпрацьовано багатовіковою практикою, — погладжування, розтирання, розминання, вдари та вібрація. А якщо у вас немає можливості потрапити до кваліфікованого масажиста, займіться самомасажем. Спочатку попрацюйте з вушними раковинами. Принесе чималу користь і кілька хвилин активного масажу стопи — справжнього атласу людського організму.
Підготувала Уляна СОФІЙСЬКА.