«ГУ»  писав про конкурс молодих виконавців «Нова хвиля», що пройшов у Юрмалі. Конкурсанти роз’їхалися, а «хвилі» все бушують...

Центр держмови Латвійської Республіки оштрафував на 50 латів (438,6 гривні) Марка Дубовського — президента фірми «Dzіntara dіsks», яка організувала цей міжнародний конкурс. Його вина — у відсутності перекладу на латиську текстів російською або англійською мовами. Втім, під час конкурсу траплялися й латиські украплення, хоча єдиний учасник від Латвії співав англійською і взяв англійський-таки псевдонім Jay Stever.

Рішення можна було спробувати оскаржити, але М. Дубовський заявив:

— Я законослухняний громадянин, тому з буквою закону маю бути в злагоді. А ця буква диктує: якщо захід, в якому беруть участь іноземці, відбувається на території Латвії, його мають проводити щонайменше ще однією мовою — державною. Тому я заплатив 50 латів. Проте хочу зауважити: ми організували конкурс для ефіру на ГРТ, транслювався він і на Латвійському державному телебаченні. І саме там могли б зробити або закадровий переклад, або переклад у вигляді титрів. І тоді всі були б задоволені. А поставити на самому концерті другого диктора — означає згаяти час, і жоден телеканал світу не піде на те, щоб збільшити вдвічі обсяг мовлення задля мови...

Ніхто із глядачів, однак, не висунув претензій. А один з організаторів конкурсу, член журі, депутат парламенту і колишній міністр культури Раймонд Паулс вважає, що штраф накладено законно, проте треба бути послідовним і карати всіх, хто проводить заходи іншими мовами. «Чи покарав хтось Джо Кокера за те, що він у Латвії співав англійською?» — риторично запитав Р. Паулс.

Ні Кокера, ні інших англомовних артистів ніколи не карали. А фестиваль гумору «More smeha» (sіc!), організований тим самим М. Дубовським, оштрафували. Не допомогли пояснення, що гумор Михайла Жванецького чи Михайла Задорнова, котрий мешкає в Юрмалі, буде просто незрозумілий при перекладі на латиську.

До речі, в жовтні відбудеться черговий фестиваль «More smeha», і організатори вже передбачили в кошторисі штраф «за мову». Чому б і не передбачити зайві 50 латів, якщо квитки на «Нову хвилю», наприклад, коштували до 60?

А так усі вдоволені: законодавці і чиновники, котрі охороняють букву закону, й організатори, які збирають повні зали, не кажучи вже про шановану публіку.

Рига.