Наші жінки рятують, лікують, навчають, народжують, виховують, втішають, зігрівають, підтримують, годують. Обирають кращих. П’ють і курять. Гарують за двох. Як зазначила Маргарет Тетчер: «Якщо вам потрібно написати промову, звертайтеся до чоловіка, але якщо вам потрібно щось зробити, звертайтеся до жінки».

 

 

На кому тримається бізнес, спецслужби, збройні сили, банківська сфера, бухгалтерський облік, школи, магазини, молочні ферми, редакції газет і журналів? На жінках! А вони протягом життя відчутно змінюються. «До 18 років жінці потрібні гарні батьки, від 18 до 35 — гарна зовнішність, від 35 до 55 — гарний характер, а після 55 — гарні гроші», — поділилася жіночими таємницями американська акторка Софія Такер (1884—1966).
Жіночий капітал — один із найбільш вічних і все-таки короткочасних ресурсів, який дає змогу, при вдалому обміні, домагатися нових багатств. Мав рацію французький прозаїк Бернар Ле Бовьє де Фонтенель: «Гарна жінка для очей — рай, для душі — пекло, а для кишень — чистилище!»
Французька маркіза Марі де Севіньє (1626—1696) в одному зі знаменитих листів поділилася жіночою стратегією: «Вдале заміжжя платить по всіх рахунках». І нині шлюбний бізнес за своєю рентабельністю перевершує будь-яку іншу сферу — виробництво алкоголю, тютюну, торгівлю зброєю... Не даремно Чарлі Чаплін жартував, що жінка може зробити мільйонером будь-якого чоловіка-мільярдера. Іде полювання на грошовитих мужчин. Вклавши, умовно кажучи, долар у зачіску, косметику, одяг, догляд за нігтями, рекламу своїх принад, жінка, у разі вдалого полювання, може одержати тисячократний підйом!
А от італійська кіноактриса Софі Лорен вчила юних красунь: «Зачіска впливає на те, як мине день, а в підсумку й усе життя». По суті, вона озвучила спостереження американок: багато жіночих проблем, перед якими пасують найкращі психіатри, часто може розв’язати перукар другої категорії.
Сон і любов — краща косметика. Бути модно вдягненою — це значить зберігати в душі і тілі вогонь юності. Законодавиця моди Коко Шанель (1883—1971) попереджала: «Ніщо так не старить жінку, як занадто багатий костюм». 
На жаль, як кажуть американці, без грошей не можна бути леді. Гроші роздягають одних жінок і одягають других... Чарівність і талант, краса й наполегливість можуть стати стартовим капіталом. Але! Головним багатством на землі залишається любов! Адже ніщо на світі не є постійним, окрім постійної у своїй мінливості любові...
Дніпропетровськ.


Мал. Миколи КАПУСТИ.