Помирає мати і залишає за заповітом одній зі своїх доньок земельну ділянку. Донька оформляє на себе цю землю через нотаріуса. Чи потрібно в такому випадку робити оцінку земельної ділянки та сплачувати за неї державі податок? Якщо сестра вже оформила спадщину, то як вона може розділити ділянку з іншими двома сестрами?


В. Левко.


Біла Церква Київської області.
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування» проводити оцінку земельної ділянки не потрібно у випадку, якщо спадкоємцем є особа, яка належить до І або ІІ черги спадкування: від чоловіка-дружини, батьків-дітей, баби-діда, брата-сестри.
Ставки податку на об’єкти спадщини передбачені ст. 174.2 Податкового кодексу України (ПКУ). В цьому випадку податок не сплачується, оскільки земельну ділянку успадковує донька померлої (І черга). А от у спадкоємців ІІ черги можуть виникнути проблеми, незважаючи на те, що за новим законом ця категорія осіб (сестри, брати, дід та баба померлого) має звільнятися від сплати податку. Проте ця норма суперечить чинному ПКУ, а кодекс має пріоритет у частині оподаткування, неважаючи на те, що закон щодо деяких питань спадкування звільняє певні категорії спадкоємців від оподаткування. З огляду на прийнятий закон можемо припустити, що зміни до ПКУ мають бути прийняті найближчим часом.
Отже, якщо заяву про вступ у спадщину було подано після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування», питання оподаткування спадкоємців ІІ черги є спірним. Нотаріус не відмовить в оформленні такої спадщини, оскільки він не є податковим агентом. Усю відповідальність за сплату податку бере на себе спадкоємець ІІ черги, який має заявити фіскальним органам до 1 квітня наступного року про отримання спадщини. Після цього фіскали нарахують податок на успадковане майно. Таке рішення спадкоємець може оскаржити в суді, посилаючись на своє право звільнення від сплати податків, яке передбачено вказаним законом. Найімовірніше, в цьому випадку суд ухвалить рішення на користь спадкоємця, оскільки в ст. 4 ПКУ закладено принципи «презумпції правомірності рішень платника податку» (ст. 4.1.4).
Варто також нагадати, що повноправним власником (коли донька зможе вільно володіти, користуватися та розпоряджатися земельною ділянкою) спадкоємець стане лише після державної реєстрації нерухомості. З моменту державної реєстрації донька-власниця може вирішувати подальшу долю земельної ділянки. Щоб поділити батьківську землю між своїми сестрами (у разі такого бажання), власниця має зареєструвати ділянку, а після цього може її (або її частину) подарувати своїм сестрам. Дароване майно оподатковується за тими самими правилами, що й успадковане.


Антон Галь, юрист.