Визнаній у світі національній перлині — Нікітському ботанічному саду нарешті вдалося реалізувати право на користування всією землею, на якій він розташований. Це зняло проблему незаконної його забудови суперелітними котеджами, а на ще вчора спірних ділянках починають розбивати ландшафтний парк з деревами рідкісних порід. Уже відкрито новий розарій, де впродовж усього літа відвідувачів радують найвишуканішими ароматами, кольорами та формами пелюсток понад 220 сортів троянд. В липні пройде виставка бонсаї, в серпні — канн.
Майже півмільйона екскурсантів відвідали торік Нікітський ботанічний, тоді як перед цим їх кількість не сягала 200 тисяч. Нині в його прекрасних тінистих алеях туристів ще більше. Підвищений інтерес керівники саду пов’язують з успішною організацією реклами і розширенням сфери діяльності.
Зовсім недавно бюджетного фінансування тут ледь вистачало на зарплату співробітникам. Про розвиток науки взагалі говорити не доводилося. Щоб хоч якось зберегти науковий потенціал, керівництво Нікітського ботсаду ухвалило рішення про створення торгового дому з такою ж назвою. Сьогодні завдяки його успішній діяльності є змога належно займатися не лише селекційною роботою, а й виділяти кошти на утримання житлово-комунальної сфери селища Нікіта, яке перебуває на балансі саду. Запрацювала й котельня, яка опалює будинки й теплиці.
Торік оборот Торгового дому становив 1 млн. 600 тисяч гривень, і значні гроші пішли на рекламу, щоб сад краще знали у світі. Для цього ж в Інтернеті відкрито веб-сайт Нікітського саду. Серйозніше стали займатися видавничою діяльністю.
Особлива увага — використанню лікувальних властивостей цілющого саду. Активніше стали реалізовувати власну продукцію — майже 100 назв консервованих фруктів, профілактичні та гігієнічні препарати. Вони успішно проходять сертифікацію, найближчим часом планується збільшити їх асортимент до 300 найменувань.
Запрацювали нові напрями медицини — аромо- і ландшафтотерапія. Адже Південнобережжя Криму — це база з 2400 рослинами, багато з яких — ендеміки. В Нікітському ботанічному саду екскурсантів звільняють від утоми і різних захворювань пахуча дафна і ленкоранська акація, лікарський жасмін і східний лох, ранній зимоцвіт і чубушник... Неповторні пахощі крупноквіткової магнолії, пахучого османтуса і благородного лавра підвищують фізіологічну активність, сприятливо впливають на нервову систему, гоять бронхолегеневі хвороби. Кримська сосна вбивчо діє на збудників різноманітних захворювань, гальмує розвиток туберкульозу, вона корисна для «сердечників». Справді чудодійний ялівець, якому немає рівних за кількістю виділення бактерицидних ефірних речовин.
Ще більше уваги на мальовничих зелених кручах сьогодні приділяють субтропічним плодовим культурам, здатним допомогти чорнобильцям подолати недугу. Визнаною не лише як оригінальний десерт, а й як унікальний за ефективністю лікар щитовидки є фейхоа, плоди якої містять рекордну кількість йоду.
В ботсаду з фейхоа нині готують компоти, варення, джеми і навіть пюре, популярні в оздоровчих закладах Криму. А з рекомендованого для харчування дітей-чорнобильців зизифуса готують неповторні за смаком компоти, варення, пасти й цукати. Нові його ранньостиглі сорти, виведені місцевими селекціонерами, містять величезну кількість вітамінів і дають плоди універсального використання. Віднині цілющий конвеєр нарешті запрацював на повну силу. Побувайте тут — переконаєтесь. І зачаруєтеся дивною красою одного з найпишніших садів Європи.