Європейський союз виділив 2,2 мільйона євро для розробки серії програм, які мають на меті убезпечити працю на українських шахтах. Вугільна промисловість Донбасу рівнем небезпеки та кількістю жертв уже стала, на жаль, сумно відомою в усьому світі.
У Представництві Європейської комісії в Україні відбулася презентація результатів проекту «Тасіс» «Партнерство ЄС та України з передачі ноу-хау в сфері управління та розвитку вугільної галузі в Донбасі».
Одна з розробок, що їх містив проект, — це «Програма удосконалення техніки безпеки на шахтах Донбасу», яка впроваджувалася на шахті Трудівська. За період її дії кількість нещасних випадків скоротилася на 50%! У чому ж секрет таких феноменальних успіхів?
Спеціалісти стверджують: причиною 95—96% нещасних випадків є неправильні дії шахтарів, тобто часто вони зумисне порушують правила безпеки, не розуміючи реальної загрози. Тож особливу увагу розробники програми звернули на так званий людський фактор: під час навчання інструктори переконували шахтарів змінити ставлення до особистої безпеки, проводили лекції, семінари, роздавали наочний матеріал. Тому вже через кілька місяців отримали істотний результат.
Ця программа — лише одина з багатьох, над якими працювали в Донбасі в рамках проекту. Ноу-хау європейці передавали і в інших сферах вугільної промисловості. Зокрема, було розроблено і впроваджено ще й такі програми: «Інформаційна система управління вугільним підприємством», «Якість вугільної продукції і відходи гірничого виробництва», «Анкерні технології». Усі вони передбачали стажування українських спеціалістів за кордоном та засвоєння ними європейських стандартів виробництва.
Незважаючи на те, що проект уже завершено, у спадок цілій низці українських шахт перейде сучасне комп’ютерне обладнання, залишаться фахівці, які за час дії проекту значно підвищили свій професійний рівень, залишаться і зв’язки із закордонними компаніями.
Крім того, вже з січня наступного року розпочне роботу новий проект від Єврокомісії, кошти якого теж підуть на покращення роботи вугільної галузі. Бюджет цього проекту вже зараз оцінюється у 2,5 мільйона євро.