Вкладникам банку «Слов’янський», які втратили свої заощадження внаслідок краху цієї фінансової установи, вже виплачено 37 мільйонів 800 тисяч гривень. Повністю повернуто заощадження 6180 громадянам, що становить 83 відсотки всіх вкладників.
Джерелом виплат є переважно кошти, стягнуті з підприємств-боржників банку. Ця робота податківців ускладнювалася тим, що практично всі дебітори банку — банкрути. Створена з ініціативи податкової служби рік тому міжвідомча робоча група для сприяння розв’язанню проблем, пов’язаних з ліквідацією «Слов’янського», змушена була звертатися по допомогу в стягненні боргів з дебіторів банку до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції, Фонду державного майна та Генпрокуратури України.
Окрім того, Господарський суд Києва ухвалив стягнути на користь держави 8,84 мільйона гривень з банку «Слов’янський» (в особі ліквідаційної комісії) та 8,84 мільйона гривень з корпорації Fіrst Tradіng Bank, котра розташована на острові Науру. Цей же суд визнав недійсною угоду про гарантування банківських операцій між банком «Слов’янський» і цією компанією. Бо оплата за нібито надані гарантії банківських операцій була однією з тіньових схем діяльності банку. Суд також встановив, що корпорація не володіла необхідними ознаками банківської установи і фактично використовувалась як структурний підрозділ банку для створення видимості міжнародних розрахунків. У такий спосіб банк ухилявся від сплати ПДВ, приховуючи валютну виручку, занижував оподатковуваний прибуток.
На виконання ухвали суду про примусове стягнення збитків будуть підготовлені відповідні міжнародні доручення. Рахунок корпорації, з якого потрібно зробити примусове стягнення, — в одному з ризьких банків.
До речі. Артемівським місцевим судом колишнього віце-президента банку «Слов’янський» за двома доведеними епізодами кримінальної справи — умисне ухилення від сплати податків і зловживання службовим становищем — засуджено до дев’яти років позбавлення волі. Співучасника фінансової афери, заступника правління корпорації Fіrst Tradіng Bank, Марка Болдирева, оголошено в міжнародний розшук. А борг «Слов’янського» ще становить 30 мільйонів гривень, які належить повернути 1 238 особам.
Яків ГАЛЬЧЕНКО, за повідомленням прес-служби ДПА України.