Повторні вибори у 35-му виборчому окрузі не відповідали принципам прозорого, рівного та вільного волевиявлення. А на результат виборів у 201-му окрузі могли істотно вплинути масові факти підкупу громадян. Про це йшлося на організованому Комітетом виборців України (КВУ) «круглому столі», присвяченому підсумкам повторних виборів у трьох округах.
Місцева влада намагалася втрутитися у виборчий процес, щоб не допустити перемоги на виборах опозиційних кандидатів, ідеться у звіті КВУ за підсумками спостереження за ходом повторних виборів народних депутатів, які відбулися 14 липня 2002 року. Крім того, кандидати 18-го та 35-го округів не мали рівного доступу до ЗМІ.
За висновками КВУ, вирішальний вплив на результат виборів мав так званий адміністративний ресурс. У такий спосіб, стверджують члени КВУ, відпрацьовується схема майбутніх президентських виборів, переможцем яких стане людина, яка «об’єднає кращі технології, адміністративний і фінансовий ресурси».
КВУ переконаний, що нині потрібно удосконалити виборче законодавство, а всі факти зловживань, які вплинули на волевиявлення громадян під час проведення повторних виборів, мають розглянути правоохоронці, повідомляє наш власний кореспондент Наталя ЯРЕМЕНКО.