За таку ціну продали в Лондоні знімок маріупольця Євгена Сосновського, зроблений під час одного з патріотичних мітингів у місті. На фото зображено двох дівчат-близнюків — Орину й Поліну, які тримають у руках промовистий плакат: «Дядя Вова, нас не надо защищать, мы хотим еще пожить!». Аукціон експонатів виставки, влаштованої у парламенті Великої Британії, організувала українська громада. Виставку вже побачили в низці європейських країн, тож маріупольські школярки почуваються причетними до великої і корисної справи. Всі кошти від продажу фото підуть на лікування поранених бійців АТО.

— На початку вересня, коли були дуже напружені дні й ми очікували наступу на Маріуполь, у місті відбувся мітинг. Мої дівчатка попросилися піти, я дозволила вперше. Раніше остерігалася брати дітей, боялася, що це буде небезпечно. А цього разу погодилася. Орина й Поліна готувалися, всією сім’єю придумували текст плаката. Взяли українську символіку, а доньки вдягли новенькі вишиванки — купили їх улітку, перед школою, і дівчатка не хотіли носити нічого іншого, крім вишиванок, — розповіла мама Анжела Васильєва.
Співрозмовниця каже, що Орина розмістила фото з мітингу на своїй сторінці у соцмережі. «І тут у жовтні пише однокласниця, що побачила знімок у теленовинах. Через Інтернет дізналися, що фотовиставка «подорожує» Європою: була у Копенгагені, у Страсбурзі. І ось тепер — у Лондоні. Нічого собі!» — захоплена маріупольчанка.
Анжела зізнається, що війна сильно змінила і городян, і її саму. Народжена в родині військового, виховувалася в російськомовному середовищі: батько служив в Угорщині. «Коли настав час отримувати паспорт, записалася росіянкою. Я ж української зовсім не знала. Батько навіть ображався. Потім графу в паспорті прибрали. А після подій минулого року усвідомила: я — таки українка!».
Із молодшими доньками ситуацію в Україні батьки раніше не обговорювали. Але шестикласниці самі заговорили про це. Рік тому, під час подій у Криму, Орися захворіла і залишилася вдома. А ввечері показала вірш, який склала сама: «Привіт! Моє ім’я Орина! І люблю я Україну. Я люблю і Крим, й Карпати, і Бердянськ (де народилась мати)...» Згодом дівчатка стали писати душевні вітальні листівки для українських бійців — тоді як старші члени родини вирушали рити окопи на підступах до міста.
— Дуже вдячна нашим військовим, із різних областей України, які воюють сьогодні на Донбасі. Пам’ятаю, якось пройшла сильна злива, поламала багато дерев. Похолодало різко. Іду містом і бачу: бійці пиляють колоди собі на дрова. Повезуть на блокпост погрітися. Господи, та воно ж сире, думаю. А у нас удома залишився старий паркет. Зняли після ремонту, думали на дачі покласти. Я про нього згадала, сказала своїм — і чоловік із сином привезли гарне сухе дерево. Нещодавно відвідували поранених у шпиталі. Хочеться почастувати домашньою їжею, підтримати. Млинців насмажила і відвезла. Допомагаємо, чим можемо.
Орина і Поліна мріють колись відвідати Лондон і вже займаються на курсах англійської. Хтозна — можливо, мрія здійсниться? А на патріотичні акції тепер ходять усією родиною — з мамою, татом і старшим братом. «Нехай побачать, що нас у Маріуполі багато. І що не всі на Донбасі чекають на «русский мир». Нехай світ дізнається про людей, готових захищати місто», — підкреслює Анжела Васильєва.
Як написала на своїй сторінці у Facebook народний депутат України Ірина Геращенко, під час аукціону в Лондоні за 350 фунтів було придбано знімок фотокореспондента «Голосу України» Олександра Клименка, де зображено бійця з гітарою, який сидить під зруйнованим дахом будівлі і незабаром вирушить додому — на ротацію. Загалом завдяки продажу знімків виручили 1600 фунтів. Гроші спрямують на лікування поранених бійців у військовому шпиталі в Ірпіні.
Донецька область.

 

На мітинг Орина (ліворуч) і Поліна прийшли вперше, вдягнувши новенькі вишиванки. Саме це фото стало одним із експонатів фотовиставки в Лондоні.


Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.

 

Голова міжпарламентської групи друзів «Україна — Британія» Джон Віттінгдейл та Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.