Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) відкрив своє представництво у Києві 1997 року. Відтоді ця міжнародна організація постійно збільшувала масштаби своєї підтримки уряду України у створенні програм з охорони здоров’я, харчування, освіти та захисту для дітей. ЮНІСЕФ допомагає найбільш знедоленим дітям та родинам, які опинились у кризових ситуаціях. Як це відбувається зараз, які пріоритети діяльності Дитячого фонду ООН щодо нашої країни, в інтерв’ю «Голосу України» розповіла голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс (на знімку).

 


— Пані Джованно, чи змінили орієнтири діяльності вашого фонду події, що відбуваються зараз на сході України?
— Безумовно. За підрахунками ЮНІСЕФ, в Україні 1,7 млн. дітей страждають у той чи інший спосіб через конфлікт, який триває на території східних регіонів країни. Звичайно, масштаб негативного впливу на них може бути різним, але ми стурбовані ефектом, який він має на дітей. Бо в тому контексті подій діти платять найвищу ціну у зв’язку з гуманітарною кризою, що посилюється у східних регіонах країни, та піддаються ризику різних захворювань через відсутність гігієни, безпечної питної води та вакцин.
Йдеться про дітей, евакуйованих із зони бойових дій та тих, хто досі там перебуває. Найбільш уразливими є вихованці інтернатів, діти, які живуть у бомбосховищах в умовах, не сумісних з дитинством. Психологічний стан людей, які були у зоні конфлікту, викликає особливо занепокоєння, і наша організація в цьому напрямі працює, аби допомогти їм подолати стресовий стан. Саме тому один із проектів ЮНІСЕФ — підготовка шкільних психологів для роботи з цими дітьми та їхніми батьками. Вже 400 спеціалістів пройшли відповідне навчання і зараз працюють у школах та у центрах для переселенців. До того ж понад дві тисячі вчителів та вихователів за підтримки нашої організації вже мають відповідну підготовку.
Ще один напрям нашої допомоги — питна вода та гігієнічні засоби першої необхідності. 116 тисяч людей отримали від ЮНІСЕФ воду на постраждалих територіях. Ми роздали 26 тисяч гігієнічних наборів, куди входять підгузки, мило — все, що необхідно для догляду за малюками. Також допомагаємо дітям наборами для школи, для спільних ігор, розрахованих на групу з десяти осіб. І ще один просвітницький компонент, яким опікується наш Дитячий фонд ООН, — це мінна безпека. З початку конфлікту приблизно 200 тисяч батьків та їхніх дітей були поінформовані про ризики, пов’язані з наземними мінами та боєприпасами. Нині цю роботу ми намагаємося інтенсифікувати.
— ЮНІСЕФ відома своїми кампаніями імунізації. В нашій країні вакцинація перестала бути тотальною через дефіцит вакцин та певної протидії, що існує в українському суспільстві. Як ви оцінюєте цю ситуацію? Чи вдасться її виправити?
— Коли я у серпні приїхала до України, то для мене було несподіванкою, що у вашій країні такий низький рівень вакцинації дітей. І це мене, як керівника представництва ЮНІСЕФ, турбує. Адже вакцинація є необхідною у захисті здоров’я малечі від інфекційних захворювань.
Проблема ця комплексна. Знаю, що з боку батьків існує певне несприйняття імунізації, і вони не завжди розуміють, чому вона є важливою. А співробітники охорони здоров’я недостатньо роз’яснюють необхідність та корисність такої профілактики.
Після інформаційної кампанії, яку ми проводили разом із МОЗ України та іншими партнерами, згідно з нашими дослідженнями, ситуація змінюється на краще. Так, у 2008 році всього 28% українських мам позитивно сприймали вакцинацію. Нині таких уже понад 70%.
Утім, є ще інша складова проблеми — система закупок вакцин в Україні. ЮНІСЕФ надає технічну міжнародну експертизу Міністерству охорони здоров’я, щоб поліпшити цей процес.
Наразі ми закуповуємо вакцини проти поліомієліту, бо є ризик спалаху цієї хвороби у вашій країні. Гадаю, буде можливість вакцинувати десь мільйон дітей. ЮНІСЕФ надає Україні вакцини проти поліомієліту вартістю 3 мільйони доларів США як гуманітарну допомогу, яка буде доступна вже з травня цього року.
А загалом система охорони здоров’я має зазнати змін, щоб усі українські діти пройшли адекватну імунізацію.
— Проте на реформи потрібен час. А зволікати з імунізацією не можна. Чи існує варіант розв’язання цієї проблеми зараз?
— ЮНІСЕФ закуповує лише вакцини, які мають відповідну кваліфікацію ВООЗ. Один з виходів із цієї ситуації — тимчасово зробити закупку необхідних вакцин через міжнародні організації. Звичайно, держава має платити за ці препарати, але вони будуть доставлені дуже швидко. Ще раз наголошую: такі заходи є тимчасовими, поки Україна не проведе реформу своєї системи охорони здоров’я і вона не запрацює як слід. Але для того, щоб ми змогли зробити закупки, має бути відповідна законодавча база. Наразі ще не всі документи для того прийняті. Додам, це не виключно тільки українська ситуація. Від імені урядів багатьох країн ЮНІСЕФ закуповує медичні препарати. І робить це стільки часу, скільки потрібно.
Сюди ми можемо привезти лише ті препарати, які пройшли реєстрацію вашого МОЗ відповідно до українського законодавства. А таких небагато. Тому наявність вакцин зараз тут дуже обмежена. Міністерство охорони здоров’я намагається вирішити це питання, а ми йому допомагаємо.