Особи, які у зв’язку з тимчасовою окупацією країни та проведенням АТО вимушені переїздити на підконтрольну українській владі територію, підлягають такому ж соціальному захисту, як і інші громадяни. Чимало цих людей зіштовхнулись із проблемами в отриманні виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, допомоги по вагітності та пологах, які за загальним правилом здійснюються через роботодавця. До 6 лютого такої допомоги не виплачували у зв’язку з відсутністю правових механізмів, доки не набрав чинності Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, затверджений постановою правління ФСС з ТВП від 26.12.2014 № 37.


Хто має право


Страхові виплати можуть отримати громадяни, які перебували або й досі перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами або організаціями на тимчасово окупованій території України або в районах проведення АТО і не змогли реалізувати свого права на отримання допомоги.
Вимушені переселенці мають звернутися до районної, міжрайонної або міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцем фактичного проживання чи перебування.
Тобто у разі якщо в особи відсутні один або декілька документів, робочі органи фонду допоможуть зібрати необхідну інформацію для подальшого отримання матеріального забезпечення.
Виплати на поховання
Для отримання допомоги на поховання застрахованої особи одержувач допомоги повинен надати до робочого органу фонду такі документи:
- копію свідоцтва про смерть застрахованої особи;
- витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть;
- довідку про смерть у разі реєстрації смерті виконавчим органом сільської, селищної, міської ради;
- копію паспорта (1—4 та 11—16 сторінки);
- копію ідентифікаційного коду;
- довідку, видану структурним підрозділом місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення;
- довідку, видану застрахованій особі банківською установою про відкриття поточного рахунку для зарахування матеріального забезпечення (за наявності). 


Як довго доведеться чекати


Матеріальне забезпечення призначається не пізніше 10 днів з дня отримання документів та виплачується не пізніше 10 робочих днів з дня призначення допомоги.

Зверніть увагу

Надміру виплачені суми матеріального забезпечення внаслідок подання документів з недостовірними відомостями застрахованою особою повертаються фонду добровільно або через суд.

Документи для нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності, у зв’язку з вагітністю та пологами

 

ДИВИТИСЬ >>>


Наталя ТИТАРЕНКО, юрист.