Цей народний вислів дуже точно відображає ситуацію, що склалася в «ЛНР» у взаємовідносинах лідерів різних збройних формувань. Героєм останніх розбірок став ватажок батальйону «Призрак» Олексій Мозговий. 

7 березня на виїзді із селища Михайлівка Перевальського району у бік Луганська на нього було скоєно замах. Але Мозговий особливо не постраждав, діставши лише легке поранення та контузію. Версію про те, що замах на нього організований членами «диверсійно-розвідувальної групи ЗСУ», Мозговий спростував одразу, заявивши, що «професіонали так не діють», а в українській армії, на його думку, достатньо фахівців, які «доводять справу до логічного завершення». Ще одну версію про те, що вибуховий пристрій, який спрацював на шляху руху машини ватажка «Призрака», можна вважати «привітом від Плотницького», Мозговий обходить стороною. Мовчить. Усім відомо, що ватажок «Призрака» перебуває в постійних контрах з лідером «ЛНР», піддаючи його гострій критиці за розкрадання російської гуманітарної допомоги, побори тощо. Кажуть, що Мозговий для Ігоря Плотницького, немов кістка в горлі, тому керівник «республіки» уже не раз робив спроби розформувати батальйон, нейтралізувавши в такий спосіб командира, що відмовляється йому підкорятися. Проте після Дебальцевого розформування «Призрака» було скасовано. «У цей момент знайшлися загальні точки дотику, про розформування поки що не йдеться», — повідомив Мозговий. Але напруження у стосунках із Плотницьким у нього залишилося.
А взагалі щодо окремих «воєначальників» у діях керівництва «ЛНР» останнім часом простежується явна політика з нейтралізації «козацьких» отаманів і приєднання їх підрозділів до армії «республіки». У кращому разі козачих командирів, що суперечать Плотницькому, викликають у столицю «республіки» і там заарештовують. У гіршому — фізично ліквідують. На початку січня в Лутугинському районі був ліквідований глава так званої групи швидкого реагування «Бетмен» Олександр Бєднов. Відомо, що він намагався висувати свою кандидатуру на виборах глави «ЛНР» і конфліктував з людьми Плотницького. У тому ж січні 50 бійців «народної міліції «ЛНР» за підтримки танка, двох БПМ-97 «Постріл» оточили загін краснодонського ватажка «Фоми», і після нетривалих переговорів угруповання склало зброю. Сам ватажок був заарештований. Наприкінці січня був ліквідований призначений бойовиками «мер» Первомайська «Малиш». Кажуть, що покійний неодноразово критикував керівництво «ЛНР». «Козачому комендантові» міста Ровеньки Ігорю Кулькіну, можна сказати, пощастило. Цього неугодного Плотницькому лідера просто відправили на передову. У Красному Лучі «посланці Плотницького» підняли зброю проти місцевого «отамана» Сергія Косогора, в Антрациті та Стаханові — проти «першого полку ім. Платова Всевеликого війська Донського Козачої національної гвардії», а конкретно — Павла Дрьомова. Так звані, стахановські «козаки» на чолі з Павлом Дрьомовим записали відеозвернення до «світової спільноти й особисто до Путіна», в якому звинуватили главу «ЛНР» Ігоря Плотницького в злодійстві. Знову йдеться про російську гуманітарку, а ще про розкрадання вугілля, яке «ставленики Плотницького крадуть щодня, до того ж цілими потягами». Дрьомов завив, що «має у своєму розпорядженні відповідні документи» і пригрозив «секретною флешкою», яка у разі форс-мажору «розійдеться по всіх серверах світу».
Зважаючи на все, Ігоря Плотницького не влаштовує та обставина, що більшість територій «ЛНР» фактично існують і діють самі по собі, відмовляючись підкорятися йому особисто та «народній раді» «республіки». Він поставив собі за мету ліквідувати всі наявні угруповання, зосередивши владу в одних руках — своїх. А можливо, йому так наказали, щоб замінити непокірливих «козаків» на керованих російських добровольців? Поки що Плотницький — найжирніший павук у банці. Але, кажуть, що його хазяїна теж не все влаштовує у поведінці «вихованця». І нібито є наміри кинути в банку когось сильнішого й авторитетнішого, ніж нинішній «переможець».
Луганська область.

 

ДО РЕЧІ

Серед представників НЗФ, що мають стосунок до «вугільного бізнесу», наростає паніка. З’явилися проблеми із кріпильним лісом, і на нього почалося «полювання». На цьому грунті зафіксовано конфлікти, зокрема й із застосуванням зброї.