У рамках дискусії стосовно майбутнього ринку зарплатних проектів, про що йдеться в статті «Україні варто законодавчо заборонити зарплатне рабство», хочемо ще раз нагадати нашу позицію.
Ощадбанк — за чесну та відкриту конкуренцію. Конкуренцію у всьому. Але для того, щоб дати комплексну, незаангажовану оцінку ринку зарплатних проектів, потрібно відповісти на декілька запитань.
Перше. Чи мала місце корупція у сфері банківського обслуговування державних підприємств, чи був раніше доступ до зарплатних проектів бюджетної сфери прозорим і чесним? Питання скоріше риторичне.
Друге. Чи здатні державні банки бути конкурентними, сучасними, технологічними? Здатні. Здатні і зобов’язані відповідати найбільш вимогливим запитам ринку. Доказ тому — те, що в Ощадбанку обслуговуються такі лідери ринку, як DHL, «МакДоналдз», «Епіцентр», «Велика Кишеня», «Ашан», національні оператори автозаправок, Укрзалізниця, провідні підприємства енергетики. Це другий картковий бізнес у країні. Наш динамічний розвиток та якісні зміни визнали платіжні системи — назвавши Ощадбанк банком року.
Третє. Чи не стоїть сьогодні пріоритетом перед нашою країною збереження та ефективне використання бюджетного ресурсу? Хочемо нагадати про 6 державних млрд. грн., які канули у чорну діру під кодовою назвою Брокбізнесбанк. Ощадбанк — це єдиний банк в Україні, у якому захист заощаджень повністю гарантовано державою. 100% державна гарантія збереження вкладів фізичних осіб в Ощадбанку закріплена законом.
Четверте, останнє і важливе. Збереження таємниці і безпека персональних даних. Хіба це не пріоритет номер один, коли йдеться про обслуговування зарплат та персональні дані наших силовиків, колективів стратегічних оборонних підприємств? Воїнів на передовій, правоохоронців, працівників спецслужб і їхніх сімей! Це їхнє життя і наша перемога. Ми не маємо права розглядати сьогодні ці питання поза контекстом подій у державі. А його диктує війна та інтереси національної безпеки.
Враховуючи ці обставини, позиція команди Ощадбанку складається з простих трьох тез.
— Так, ми звернули увагу держави на те, що вона має в своєму активі державні банки. Працюючі і надійні. Ощадбанк — тримач найбільшого пакета державних цінних паперів — понад 17 млрд. грн. Та найбільшого пакета активів в українській енергетиці, і не тільки. Тому Ощадбанк має повне право претендувати на обслуговування ресурсу державного сектору.
— Так, ми вітаємо, що в країні є сильні сучасні технологічні приватні банки. Але держава тому і наймає команду Ощадбанку, щоб державний банк був не менш потужним та конкурентним гравцем на ринку.
— Ми за конкуренцію. Переконані, що активна позиція Ощадбанку піде тільки на користь усім нам: і клієнтам, і банківській індустрії, і державі.
І насамкінець хочемо нагадати про дослідження компанії GfK Ukraіne на тему ринку банківських послуг у 2014 р. Крім всього іншого, дослідники проаналізували, кому найчастіше належить ініціатива у відкритті платіжних карток — клієнту, банку чи роботодавцям. Виявилося, що Ощадбанк — один з перших на ринку щодо кількості клієнтів, які самостійно виявили ініціативу відкрити картку в нашому банку. Це свідчить про високий рівень довіри, і ми щоденно працюємо над тим, щоб її виправдати.

Прес-служба Ощадбанку.