На Чернігівщині у 1990 році було зареєстровано лише два фермерські господарства, а у 1995-му їх стало вже 575. На цьогорічних зборах фермерів та приватних землевласників голова Чернігівської обласної АФЗУ Іван Якуб назвав красномовну цифру нинішньої кількості своїх колег по праці: «трохи більше 400». Отже, останнім часом спостерігається істотне скорочення їхніх лав. Погіршала й ситуація в аграрному секторі загалом.
— На превеликий жаль, на цю хвилину я змушений констатувати, що ми з вами де-факто зайшли в 1993 рік, — заявив на фермерських зборах в. о. голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Журман. — Але тоді не було війни. Тому з повною відповідальністю кажу, що ми заходимо в найскладніший рік, якого Україна ще не бачила за всю історію незалежності.
— Не знаю, як проводити посівну за такої інфляції, — підтвердив бобровицький фермер Григорій Виноград. — Ніхто ж не поставить добриво, пальне, агрохімію в кредит.
Держава, наголошували керівники фермерських господарств, так ускладнила процес передачі в оренду земель, що він розтягнувся на роки. При цьому через бюрократичну тяганину мільйони коштів не надходять у казну як податки.
— Європейський розвиток аграрного сектора — це невеличкі господарства по 20, 30, 70, 100 гектарів! — наголосив голова фермерської асоціації з Чернігівського району Григорій Ткаченко. — Але як вони можуть у нас множитися, успішно функціонувати, якщо поставлені в однакові умови з агрохолдингами?
— Ми не бачимо доступу до дешевих кредитів, дотацій, хоча б в 10 разів меншими, ніж в об’єднаній Європі, — уточнив Віктор Жук з Прилуцького району. — Великий капітал, агрохолдинги не є сьогодні в основній масі гарантом існування українського села, працюють за принципом «посіяв — поїхав — приїхав — зібрав». Вони готують землю площею 400—600 тисяч гектарів для продажу!
На зборах фермери вирішили об’єднати свої зусилля для вироблення звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства, народних депутатів та уряду з пропозиціями про створення державного аграрного банку, державного зернотрейдера тощо.

Чернігівська область.