В розпорядження редакції надійшло звернення Ради товариства «Чернігівське земляцтво» у Києві до Регіональної організації «Рада земляцтв України в Москві» та усіх українців Росії. Звернення підписане головою Ради товариства «Чернігівське земляцтво» у Києві та головою Асоціації земляцтв України Віктором ТКАЧЕНКОМ.
«Першопричиною появи цього документа стала бурхлива публічна діяльність протягом ось уже цілого року людини, народженої на моїй рідній Чернігівщині», — пише В. Ткаченко. І нагадує, що в лютому 2014-го до тодішнього президента В. Януковича звернулась невелика купка москвичів, які мають своє коріння в Україні, з вимогою розправи над протестувальниками на Майдані. Все це було ініційовано і підписано керівником РО «Рада земляцтв України у Москві» М. Ляхом. Той виступ Ляха отримав нищівну оцінку його односельців з с. Блистова Менського району Чернігівщини, а подальші виступи на тему «Кримнаш» та «Малоросіянаша» наразилися на гнівне послання колишньому землякові від «Чернігівського земляцтва».
А 27 лютого ц. р. Асоціація земляцьких організацій областей та регіонів України ухвалила згадане на початку звернення до земляків у Москві та всіх українців Росії. В документі нагадується, що Київ і вся Україна нещодавно відзначили роковину пам’яті Героїв Революції Гідності. Серед загиблих, які тоді піднялися проти тиранії, були українці, росіяни, грузини, вірмени, білоруси, люди інших національностей, для яких загальнолюдські ідеали були вищими, ніж почуття особистої безпеки. А сьогодні такі люди стали до боротьби з сепаратистами та іноземними окупаційними військами на сході країни.
«Всім відомо, хто окупував Крим, хто озброює та навчає сепаратистів і найманців. Чиниться цинічна агресія проти України.
Ми довго йшли до своєї Державності, тому будемо її захищати всіма можливими засобами. Хочеться вірити, що у цей складний для нас час ваше розуміння і ваші симпатії на нашому боці. Усвідомлюємо й складнощі ситуації, в якій ви опинилися.
Тому звертаємося до усіх вас з єдиним проханням: не принижуйте себе необдуманими діями, за які буде соромно вашим нащадкам, не підтримуйте тих наших «землячків», які роблять гучні заяви заради особистого комфорту чи кар’єри, а, можливо, й з почуття власної неповноцінності. Бо як інакше розцінити звернення деяких «горе-земляків» до Януковича про необхідність застосування жорсткої сили до майданівців чи істеричні погрози ще одного «патріота» спалити напалмом Київ. Нашу стародавню столицю уже палив кривавий Батий та інші завойовники, а вона стоїть і вічно стоятиме як Православна Твердиня на Дніпрі.
Віримо, що мине й це лихоліття, ми залікуємо рани і зустрічатимемо маминою піснею та хлібом-сіллю усіх вас, з дітьми та онуками, як добрих гостей, на рідній для вас вільній, багатій і щасливій українській землі. Усіх — хто не погрішив перед нею своєю совістю!» — йдеться у зверненні.