Цивілізований світ визнав фарсом анексію Криму Росією. Після минулорічних березневих днів планетарна спільнота за-значила: Крим є територією України і має повернутися під її державність. Одночасно країни-лідери почали застосовувати санкції до Росії, аби та відмовилася від анексії.
 «Велика вісімка» знову, як за часів «холодної війни», стала сімкою — РФ за порушення основних принципів міжнародного права виключили з клубу найвпливовіших держав планети. Євросоюз, США, Канада, Австралія та Японія запровадили економічні санкції, які протягом року кілька разів розширювали. Спочатку з’явився чорний список причетних до анексії, а потім, у зв’язку з подіями на Донбасі, обмеження були введені й проти низки банків та компаній, російського фінансового сектору. Впливові міжнародні організації теж відреагували на агресію. Парламентська асамблея Ради Європи позбавила російську делегацію права голосу. Засудили окупацію й на рівні Парламентської асамблеї ОБСЄ. В Раді Безпеки ООН Росії, як постійному члену, що має право вето, вдавалося блокувати ініціативи по Криму. Утім, Генеральна асамблея Об’єднаних Націй 27 березня минулого року ухвалила резолюцію «Про підтримку територіальної цілісності України». До речі, учора у Радбезі за зачиненими дверима відбулася нарада з питань Криму, участь в якій взяв лідер кримських татар Мустафа Джемілєв. Постпред Росії відмовився бути на ній присутнім.

На знімку: рік тому біля будинку посольства РФ в Україні кримчани, які мешкають в Києві, проводили пікет «Не віддамо НАШ Крим Росії».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).