Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатує: наразі сторони конфлікту на сході України відвели більшу частину важких озброєнь. Про це повідомив заступник керівника СММ ОБСЄ Олександр Хуг. При цьому додав, що спостерігачі не можуть це остаточно підтвердити, бо усе ще зустрічаються з випадками перешкоджання їхній діяльності.
А в штабі АТО стверджують, що терористи не відвели важке озброєння й продовжують обстрілювати з нього позиції нашої армії. Мовляв, даний пункт Мінських угод противник виконує лише демонстративно. За оперативними даними, неспокійна ситуація зберігається в Широкиному під Маріуполем, районі Донецького аеропорту, в передмістях Горлівки, які контролюються українською владою, у районах на північ від Дебальцевого, а також поблизу Бахмутської траси.
Конфліктів після скасування малого прикордонного руху з Росією з 16 березня не виникало, заявив учора на брифінгу помічник глави Державної прикордонної служби України Олег Слободян. Тепер жителі прикордонних районів РФ можуть перетинати український кордон на в’їзд лише в міжнародних і міждержавних пунктах пропуску. «Ми розуміємо, що це створює деякі незручності для жителів прикордонних районів, але для нас це питання безпеки», — зазначив Слободян.
Фортифікаційні споруди на лінії межування в Донецькій і Луганської областях необхідно завершити за півтора місяці. Про це повідомив віце-прем’єр України Геннадій Зубко в ході робочої наради з керівниками східних регіонів України і представниками силових відомств, передає ZN. UA. Під час недавнього засідання РНБО Президент України Петро Порошенко сказав, що погоджено порядок будівництва з відповідним визначенням підрядників і відповідальних в обласних державних адміністраціях, які відповідають за кожну ділянку та фінансування цих робіт.
Утім, велика ділянка держкордону залишається непідконтрольною Україні. Через неї РФ продовжує безкарно заводити військову техніку й «гуманітарку» для бойовиків на Донбасі. Вчора черговий путінський «гумконвой» зайшов на нашу територію. У його складі 170 вантажівок, частина з яких адресована Луганську, друга — Донецьку. Раніше в МНС РФ повідомили, що відправлятимуть свої колони щотижня. А це означає, що кремлівські благодійники везуть на наш схід чергову ескалацію напруженості. Після таких посилок від дядька Вови гібриди завжди активізуються.
Москва як і раніше не визнає своєї прямої участі у війні. І при цьому гібридно бреше. «Ми не змінили нашого відношення до України. Воно було, є й залишиться добросусідським. Україна — не наш ворог», — говорить заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов, повідомляє ТАРС. Антонов уважає, що Москва не допустила жодних прорахунків щодо ситуації в Україні. «Ми просто вирішили допомогти російським людям, які живуть в Україні», — пояснив заст. голови військового відомства Росії.
Позбав нас, Боже, ТАКОЇ допомоги! Проте, будь-які висловлювання хазяїна Кремля і його слуг несуть багато інформації про плани агресора. Зазвичай Путін посилає в народ повідомлення про подальші свої дії. Його треба вміти дешифрувати. Щоб зрозуміти, який сценарій готується Москвою для показу в театрі воєнних дій на гастролях в Україні, слід розібрати на складові короткий виступ президента Росії на концерті в Москві, присвяченому річниці анексії Криму. З аналізу промови ВВП, який провели експерти групи «Інформаційного спротиву», випливає, що:
1. Анексію Криму потрібно забути. Вважати, що нічого не сталося, українці й росіяни знову брати.
2. Українська влада як і раніше не влаштовує Кремль, і український народ невдовзі сам у цьому переконається.
3. Російська гібридна агресія в Україну триватиме й далі. (Швидше за все, упор буде зроблено в економічній, інформаційній і політичної площинах).
4. Путін не збирається зупинятися на досягнутих результатах військового вторгнення на українські землі Донбасу.