Цю незвичайну золотаву хмарину — ніби меч із довгим руків’ям — на вечірньому небі я сфотографував на своїй малій батьківщині, у селі Гірки Любешівського району на Волині. Такого ж кольору були й хмари на горизонті. Величезний «меч» висів низько над землею, на фоні будівель.
Дивитися на незвичайну небесну картину було цікаво, але чомусь неприємно й тривожно. Можливо, тому що меч — це символ війни. До того ж ця хмаринка ніби палала вогнем (особливо зверху, біля руків’я). Це дуже добре видно, якщо фотографію збільшувати на комп’ютері. На жаль, її зроблено недорогим фотоапаратом, який не передає всього розмаїття побачених кольорів. А настрою й відчуттів від побаченого — тим паче.
Коли на комп’ютері збільшував світлину, помітив ще й військовий літак: за його чорним силуетом тягнувся довгий білий слід. Дивно. Проте коли я фотографував, то літака ніби й не було. А помітив його лише після збільшення.
Фотографію було зроблено в мирний для України час — 11 жовтня 2010 року. Тоді якось і не надав їй особливого значення, просто зберіг у своєму фотоархіві як оригінальну світлину.
Але тепер над Україною справді палає зловісний меч війни й проливається кров. Нині, щоразу дивлячись на це фото, мимоволі ставлю питання: а може, це було якесь знамення? Можливо, Всевишній уже тоді подавав нам знак біди, а ми, грішні, не змогли розпізнати й не відвели лиха?..

Любешів 
Волинської області.

Фото автора.