Консультаційні пункти центрів зайнятості для демобілізованих військовослужбовців розпочали роботу у військкоматах Рівненської області. В рамках підготовленої угоди між обласними центром зайнятості та військкоматом розміщено спеціальні інформаційно-консультаційні куточки, в яких демобілізовані можуть отримати відповіді на всі нагальні питання, які стосуються пошуку роботи та працевлаштування.

— Для військовослужбовців, які повертаються до мирного життя, актуальні численні питання: оформлення статусу учасника бойових дій, виплата матеріальної допомоги, психологічна підтримка та адаптація до мирного життя. Серед найважливіших — і працевлаштування, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості, депутат Рівненської обласної ради Іван Ткачук (на знімку). — Тож у консультаційних пунктах наші фахівці розповідають військовослужбовцям, демобілізованим учасникам АТО про послуги служби зайнятості. Наприклад, у Рівненському міському об’єднаному комісаріаті зацікавленість демобілізованих викликали активні програми зайнятості: можливість започаткування власної справи, здобуття професії чи підвищення кваліфікації, участь у громадських роботах. Також ми інформуємо і через ЗМІ, що громадяни, які закінчили проходження військової служби, мають право звернутися до центру зайнятості та отримати статус безробітного і, відповідно, допомогу по безробіттю. Крім того, така інформаційно-консультаційна робота розпочата і в госпіталях.
Щоб максимально спростити шлях демобілізованих до важливої інформації про послуги служби зайнятості, фахівці підготували тематичні буклети та листівки, зокрема, й про навчання та перенавчання в Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, де для демобілізованих розроблені пропозиції різноманітних курсів, які враховуватимуть особливості попередньої освіти, перспективи працевлаштування чи започаткування власної справи. Фахівці центру зайнятості спільно з іншими органами влади також розробили «Дорожню карту» щодо надання державних гарантій учасникам бойових дій.
Фахівці служби передбачають, що найближчим часом кількість відвідувачів центру — учасників АТО значно збільшиться, і готові надавати максимальну допомогу, у тому числі й з елементами психологічної підтримки.
Дуже важливою є нині співпраця з роботодавцями щодо працевлаштування не лише переселенців, а й військовослужбовців, які повертаються з АТО. Тож обласний центр зайнятості вийшов з пропозицією до Рівненських ОДА та обласної ради звернутися з цього приводу до роботодавців.
— Для нас важливо, що Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб». Внесені зміни до Закону України «Про зайнятість населення», які спрямовані на сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб. Серед них і такі, які мотивують роботодавців. Зокрема, це компенсація витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування, перепідготовку та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, — каже директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук.
— Також Рівненська обласна рада зверталася до парламенту щодо необхідності змінити механізм паритетного фінансування громадських робіт. Адже до його введення в дію напрям громадських робіт був набагато ефективнішим, — продовжує Іван Ткачук. — Нарешті в ухваленому Верховною Радою України законі ці пропозиції враховані. Втім, обласна служба зайнятості й далі активно мотивує місцеві органи самоврядування до виділення коштів на громадські роботи. Тож у нинішньому році до громадських робіт (а ця форма зайнятості — дуже відчутна підтримка і для безробітних, і для територіальних громад) плануємо залучити на Рівненщині майже 2,5 тисячі громадян.
До речі, Рівненська обласна служба зайнятості торік ініціювала та продовжує ініціювати перед органами місцевого самоврядування області прийняття рішень про розширення переліку видів громадських робіт з урахуванням потреб сьогодення: надання допомоги сім’ям, члени яких загинули, постраждали чи є учасниками АТО, а також сім’ям мобілізованих, надання допомоги по догляду за особами похилого віку та інвалідами з числа переміщених осіб та виділення коштів на ці цілі.

Рівне.

Провідний фахівець з профорієнтації Рівненського міського центру зайнятості Алла Ярощук роз’яснює демобілізованому його можливості працевлаштування.

Фото надані Рівненським ОЦЗ.