Дату обміну полонених українських бійців на арештованих представників «ДНР» і «ЛНР» назвати неможливо, хоча такий обмін планувався ще три тижні тому. На початку березня до будівлі СБУ Донецька стали переводити військовополонених із інших баз утримання, розташованих на тимчасово окупованій території. Це виглядало як ознака наближення обміну. Але операція зривається з вини сепаратистів, які умисне затягують процес, стверджує громадський активіст Віктор Майстренко. Члени його команди допомагають речами, продуктами та ліками полоненим у Донецьку і підтримують контакт із родичами.
На початку березня команда виїхала на Донеччину в очікуванні ймовірного визволення бійців, у тому числі -- «кіборгів», які захищали аеропорт. Проте обмін не відбувся. «Річ у тому, що терористи умисне затягують процес. З українського боку все до обміну готове. Про це повідомлено бойовикам, які захопили Донбас. Але не все так просто. Терористам обмін не потрібен. Їм потрібна інформаційна розкачка. «Україні не потрібні її солдати» — це транслюється в Інтернеті, це Росією максимально доноситься до найуразливішої на сьогодні частини українців — до родичів полонених», — пояснює Віктор Майстренко.
За словами громадського активіста, для формального пояснення бойовики придумують різні виправдання: «То скидають додаткові списки неіснуючих полонених терористів. То просять зайнятися випискою полоненим сепаратистам довідок: мовляв, чисті вони, наче ангели. Ну не зможуть бандити жити у своїй банді без довідки української, що вони чисті перед українським законом».
За інформацією поінформованих джерел, бойовики висувають вимоги відпустити тих терористів, до яких не може бути застосовано амністію, оскільки вони причетні до скоєння тяжких злочинів. Тим часом родичі військовополонених і заручників отримують дзвінки із пропозиціями викупити рідних за певну суму. Такі пропозиції є шахрайськими, погоджуватися на них не можна в жодному разі, кажуть правозахисники.
«Утримуючи ваших близьких у заручниках, ворог намагається і вас використати, — звертається Віктор Майстренко до родичів військовополонених. — Зрозумійте: на тому боці не хтось, а ворог, завдання якого — не врятувати людей, а перемогти Україну. Полонені — це один із механізмів, який бойовики використовують для маніпуляцій і для розкачування обстановки в Україні. Всі розмови про милосердя бойовиків, усі розмови про те, що вони піклуються про когось і про щось, крім своїх кишень, — маячня».
Волонтер запевнив, що українська сторона веде величезну роботу із підготовки обміну полоненими. Але і терміни операції, і кількість бійців, яких заплановано звільнити, і список є непублічними. Мінімум інформації, максимум надії.

Донецька область.