Учора Голова Верховної Ради України Володимир Гройс-ман обговорив зі Співдоповідачами Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами—членами Ради Європи (Моніторинговий комітет) перебіг конституційної реформи та реформи виборчого законодавства.
Під час зустрічі з Майліс Репс та Жан-Клодом Міньйоном Володимир Гройсман наголосив, що конституційна реформа у частині децентралізації влади має на меті створення належної системи врядування в державі, зокрема повноцінної системи місцевого самоврядування, яке базуватиметься на принципах повсюдності, субсидіарності та фінансової самодостатності. На переконання керівника парламенту, такі зміни сприятимуть підвищенню довіри людей до влади.
Володимир Гройсман повідомив, що найближчим часом указом глави держави буде затверджено персональний склад Конституційної комісії, яку очолюватиме Голова Верховної Ради, і Комісія розпочне свою роботу щодо напрацювання змін до Основного Закону. «Ми націлені на широкий діалог», — підкреслив В. Гройсман, додавши, що під час роботи Комісії будуть враховані пропозиції всіх сторін конституційного процесу, зокрема, представників усіх фракцій парламенту, експертів, Венеціанської комісії.
Серед першочергових завдань він також назвав реформи в економічній сфері, реформу правоохоронної і судової систем.
Володимир Гройсман також наголосив на особливій ролі Верховної Ради у реформуванні країни, і повідомив про ініціювання ним Плану законодавчого забезпечення реформ, який має стати відповідним планом дій для парламенту. «Деякі законодавчі акти вже прийняті, і маємо працювати над прийняттям інших рішень», — сказав він.
В. Гройсман також підкреслив важливість забезпечення якісної законотворчої роботи, професійного підходу до підготовки законів, що забезпечуватиме прийняття консолідованих рішень на виконання завдань, що стоять перед Україною.
Щодо реформування виборчого законодавства, Голова Верховної Ради повідомив про створення у парламенті Експертної групи з питань підготовки законопроекту «Про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», яка має до кінця квітня напрацювати цей законодавчий акт. До того ж він висловив переконання, що виборче законодавство має бути розроблене «під країну», а не під ту чи іншу ситуацію.
Говорячи про ситуацію на сході України, В. Гройсман заявив, що Україна зазнає потужної військової, економічної та інформаційної агресії з боку Російської Федерації, і наголосив, що наша держава докладає зусиль до врегулювання ситуації мирним шляхом, виконуючи у повному обсязі Мінські угоди.
Голова Верховної Ради подякував ПАРЄ за принципову позицію щодо звільнення народного депутата, члена Асамблеї Надії Савченко.

Прес-служба Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман з Майліс Репс та Жан-Клодом Міньйоном.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.