Викладачі вищих навчальних закладів та науковці попросили редакцію нашої газети пояснити окремі положення змін пенсійного законодавства, які почнуть діяти з 

1 квітня цього року. Зокрема, про те, як буде перераховано працюючим науковим пенсіонерам пенсію на загальних підставах, чи треба для цього окремо подавати документи і за який період, який розмір спеціальної (наукової) пенсії буде мати пенсіонер після припинення роботи та на яку пенсію мати право, якщо пенсіонер отримав гонорар за монографію (за цивільно-правовим договором). На поставлені редакцією запитання люб’язно погодився відповісти заступник голови правління Пенсійного фонду В’ячеслав МАШКІН. 
— Розмір пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вже було визначено при призначенні наукової пенсії. Тому відсутня необхідність звертатися до органів Пенсійного фонду України, надавати додаткові документи, писати заяви для обчислення пенсії згідно із зазначеним законом. 
Усі документи про доходи для визначення розміру пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вже подавались до фонду при призначенні наукової пенсії (пункт 7 Переліку та порядку подання документів, необхідних для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»). 
Якщо пенсіонер працює не на умовах трудового договору або виконує роботи на підприємствах, установах, організаціях або у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, пенсія виплачується у розмірі 85 відсотків, але не менш як 1423,50 гривні.
До органу Пенсійного фонду особа надає документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).
У будь-якому разі після звільнення з роботи «наукова» пенсія поновлюється в розмірі, що був визначений до 
1 квітня 2015 року.
Отже, законодавство не передбачає перерахунку таких пенсій у бік зменшення після припинення роботи.
Наприклад:
«наукова» пенсія була призначена у 2009 році в розмірі 90 відсотків заробітку науковця.
Розмір «наукової» пенсії на 31 березня 2015 року — 2915 гривень.
Варіант 1. Пенсіонер працює на посаді науковця.
З 1 квітня виплачується 85 відсотків пенсії, обчисленої відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»:
1968 грн. х 85% = 1672,80 грн.,
де 1968 грн. — розмір пенсії, обчисленої відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Варіант 2. Пенсіонер працює на іншій посаді.
З 1 квітня виплачується 85 відсотків наукової пенсії:
2915 грн. х 85% = 2477,75 грн.
Після звільнення з роботи в серпні 2015 року виплата пенсії буде поновлена в розмірі 2915 гривень. 
У разі, якщо особі доцільніше отримувати пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», вона може звернутися з відповідною заявою до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання щодо призначення такої пенсії.