Японський робот Кіробо став подвійним рекордсменом Книги Гіннесса: він вперше в історії дослідження навколоземного простору виконував роль робота-компаньйона астронавтів на міжнародній космічній станції, а ще — подолав найбільшу відстань від поверхні Землі, віддалившись від неї на 414 кілометрів. Із такої далечини робот вийшов на зв’язок із землянами. Його перші слова були такими: «Сьогодні робот зробив один маленький крок до світлого майбутнього для всіх».
Кіробо запустили в космос 10 серпня 2013-го, а 10 лютого нинішнього року він успішно повернувся на Землю. Кілька тижнів «механічний космонавт» виконував програму експериментів на МКС за командами із Землі, а потім, дочекавшись прибуття японського астронавта Коічі Ваката, працював під його керівництвом.
Робота Кіробо розробили науковці з Японського агентства аерокосмічних досліджень, корпорації Тоуота з допомогою рекламного агентства Dentsu. Зріст робота лише 34 сантиметри, а вага — один кілограм. Його безпосередній «батько» інженер Томотака Такахаші переконаний, що головне завдання андроїда — допомагати астронавтам, які надовго покидають звичне земне середовище, краще почуватися на орбіті, успішно долати стресові ситуації. За 18 місяців перебування на МКС Кіробо успішно з ним упорався. Робот мав свою програму досліджень, крім того, асистував під час наукових експериментів. Він розпізнає голоси, жести, розуміє мову (але тільки японську), реагує на усні команди, веде бесіду, здатний самонавчатися, запам’ятовує нові терміни і поняття. В його механічне тіло вмонтовано систему відеозапису та голосовий синтезатор.
Японські вчені переконані, що незабаром роботи-астронавти стануть надійними помічниками людей у дослідженні космосу.

Токіо.

Фото надано автором.