Проблеми діяльності органів та установ Державної пенітенціарної служби обговорили під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. У заході брали участь народні депутати, керівництво ДПтС, територіальних органів, урядовці, Омбудсмен, представники Генеральної прокуратури та громадських організацій.
На початку засідання голова комітету Андрій Кожем’якін нагадав про ухвалені парламентом торік законодавчі ініціативи, які стосуються сфери законодавчого врегулювання діяльності пенітенціарної служби. Зокрема, це Закон «Про амністію». Дуже важливим кроком з гуманізації ДПтС, підкреслив він, є внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів. Також досягненням є ухвалення Закону «Про пробацію». Це дасть змогу проводити профілактику і контролювати повернення засуджених до суспільства.
У свою чергу голова Державної пенітенціарної служби Володимир Палагнюк зазначив, що чинний Закон «Про державну кримінально-виконавчу службу» застарілий і не відповідає нинішньому стану ДПтС. Для якісного виконання функцій кримінально-виконавчої системи необхідно розробити та прийняти закон «Про Державну пенітенціарну службу».
Крім того, за його словами, потребують вирішення такі питання:
— нарахування та призначення пенсій засудженим під час відбування ними покарання;
— врегулювання порядку закупівлі товарів, робіт і послуг для потреб установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, які безпосередньо виробляються відомчими підприємствами та підсобними господарствами;
— звільнення установ виконання покарань від сплати податку на землю;
— фінансове забезпечення персоналу пенітенціарної служби тощо.
Перший заступник голови комітету Ігор Мосійчук наголосив про необхідність розгляду питань стосовно будівництва нового слідчого ізолятора в Києві, а також можливості евакуації засуджених з установ, які розташовані в Маріуполі.
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська підкреслила, що надання медичних послуг засудженим та особам, узятим під варту, а також вирішення питань їхнього пенсійного страхування треба врегулювати на законодавчому рівні.
Крім того, під час засідання учасники обговорили доцільність створення приватних колоній та умов для забезпечення ефективної економічної діяльності установ виконання покарань.
Голова ДПтС Володимир Палагнюк повідомив, що за зраду інтересам служби торік з органів пенітенціарної служби звільнено 150 людей: 65 офіцерів і 80 осіб молодшого начальницького складу та 5 вільно найомних працівників.

Цифра

Нині у сфері управління ДПтС перебувають 177 установ і 669 підрозділів кримінально-виконавчої інспекції, з яких 29 установ та 47 підрозділів залишаються на окупованій території Луганської та Донецької областей. На перше листопада 2014 року там утримувалося майже 20 тисяч осіб. Із серпня минулого року вивезено майже 300 осіб.