У неділю, 29 березня в Узбекистані проходили президентські вибори, які вже о 10-й годині, після чотирьох годин роботи виборчих дільниць, були визнані такими, що відбулися — ЦВК Узбекистану оголосила про явку на той момент у 36 відсотків. Для визнання виборів такими, що відбулися, відповідно до виборчого законодавства республіки, необхідна участь 33 відсотків електорату, що становить 20,798 мільйона осіб.
На території країни з 6-ї годин ранку за місцевим часом відкрилися 9014 виборчих дільниць; 44 ділянки було відкрито для голосування в 36 країнах. За даними ЦВК, явка на виборах президента Узбекистану на момент закриття виборчих дільниць становила 91 відсоток виборців, або 18,93 мільйона осіб.
За ходом виборів стежили близько 300 міжнародних спостерігачів із 43 країн, у тому числі з міжнародних організацій — СНД, ОБСЄ, ШОС, Організації ісламського співробітництва й Всесвітньої організації виборчих органів. У чергових президентських виборах, які проводилися в Узбекистані вже вчетверте, брали участь чотири кандидати: діючий президент Іслам Каримов, висунутий від Ліберально-демократичної партії Узбекистану; Хатамжон Кетмонов (Народно-демократична партія Узбекистану (НДПУ); Акмаль Саідов (Національно-демократична партія «Міллій тікланіш» («Національне відродження») і Нарімон Умаров (соціал-демократична партія «Адолат» («Справедливість»).
29 березня 2015 року президентські вибори відбулися також у виборчій дільниці №21 у місті Києві в приміщенні Посольства Республіки Узбекистан в Україні. Незважаючи на сніг і дощ, у виборах взяли участь 524 громадянина Узбекистану, в тому числі прибулі з Херсона, Полтави, Сум, Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя та інших регіонів України.
Спостерігачі Центральної виборчої комісії України в рамках підготовки й проведення виборів президента Республіки Узбекистан відвідали виборчу дільницю в місті Києві, утворену Центральною виборчою комісією Узбекистану при Посольстві в Україні.
Згідно зі спостереженнями ЦВК України, на кожному етапі виборчого процесу фіксувалася висока активність і відчувався великий інтерес громадян до процесу голосування. Зазначається, що виборча дільниця в Києві оснащена сучасною оргтехнікою, необхідною нормативно-правовою літературою, передбачено кімнати матері й дитини, а також медпункт. Важливо, що виборці відповідально й уважно вивчали інформацію про кандидатів у президенти, висунутих політичними партіями.
За висновками представників ЦВК України, вибори відповідали міжнародним стандартам і, незважаючи на несприятливі погодні умови, пройшли на високому організаційному рівні.
Окремо слід наголосити на високій явці, забезпеченій, насамперед, молодими виборцями із числа узбецьких студентів, котрі навчаються у ВНЗ України, частка яких становила до 75 відсотків від усіх громадян, що прийшли на вибори в Києві.

Посольство Республіки Узбекистан в Україні.

Під час голосування на виборчій дільниці в Ташкенті.

Фото Xіnhua/Укрінформ.