Останнім часом загострилися стосунки між забудовниками і мешканцями столиці. Цього разу пікет проти зведення висотки на березі Дніпра закінчився взагалі кровопролиттям. Декілька людей з вогнепальними пораненнями забрала «швидка». Як стверджують громадські активісти, конфлікт на вулиці Микільсько-Слобідській триває декілька років. Люди неодноразово влаштовували різноманітні акції, зверталися до суду та вказували на численні порушення закону забудовником. Однак місцева влада та правоохоронні органи не втручаються в ситуацію.

Днями понад 50 небайдужих киян пікетували Дніпровський райвідділ міліції (на знімку). З колони людей лунали гасла: «Кияни усе бачать, не пробачать», «Обережно — свавілля міліції», «Очистимо лівий берег Дніпра від ментівського сміття!» та ін. Їх скандували із неабияким запалом. Адже людей обурила бездіяльність правоохоронців. Мовляв, вартові порядку спокійно спостерігали, як «тітушки» розстрілювали місцевих жителів, які прийшли на забудову відновити справедливість.
Як каже громадський діяч Володимир Іванов, коли активісти звалили паркан, на них напали зі зброєю невідомі молодики. «Правоохоронці приїхали на місце події лише через декілька годин. Від куль вони ховалися на будмайданчику і втручатися у конфлікт не поспішали. В результаті бездіяльності міліціонерів постраждали люди, — зазначив він.
— Особисто мені в ногу на Слобідці влучив камінь. У мене гематома, є всі необхідні медичні довідки, фото. Міліціонери стояли і дивилися на все це, вони навіть не спробували захистити мене та інших людей. Розмовляти зі мною вони не захотіли, лише сказали, що у них немає команди. А хіба потрібна міліціонерам команда, щоб захистити беззбройних людей? Сюди ж я прийшла пред’явити претензії нашій районній міліції, — обурюється киянка, мешканка Дніпровського району, активістка Олена Орхова.
За її словами, вся прибережна територія Микільської Слобідки планувалася під зелену паркову зону. Мовляв, тут має бути загальноміський парк для жителів Києва та його гостей із зоною активного відпочинку. «Одне із ТОВ хоче побудувати на березі Дніпра декілька 32-поверхових будинків на 9000 жителів і 4000 автомобілів. До метро вже зараз не потрапиш без проблем, та й виїхати з мікрорайону на машині проблематично, — підсумувала вона.
Вислухати претензії до активістів вийшов заступник начальника служби слідчого управління Дніпровського РУ ГУМВС України в м. Києві Олександр Пятнашковський. За його словами, громадяни хвилюються дарма, оскільки правоохоронці діяли в рамках закону.
«Нами затримано 9 осіб, вилучено 10 одиниць зброї, збираємо факти. Поки у нас офіційно є два постраждалих. Отримав кулю в обличчя і міліціонер. Нині він у тяжкому стані в реанімації. Нами відкрито справу за статтею хуліганство», — зазначив він.
Утім, схоже, забудовник не звертає увагу на громадські протести. Кореспондент «Голосу України» мав змогу побачити як бетонозмішувачі й надалі прямують до скандальної забудови поблизу станції метро «Лівобережна». На поверхах висотки вправно працюють робітники. Підійти до будмайданчика не просто, адже його охороняють молодики в камуфляжній формі.

Коментар прес-служби МВС України

«Останнім часом таких конфліктів побільшало. Стосовно подій на вулиці Микільсько-Слобідській справді відкрито кримінальну справу. До Мін`юста направлений запит щодо скасування реєстрації та вилучення ліцензії на цю забудову».

Київ. Скандальна забудова біля берега Дніпра по вул. Микільсько-Слобідській.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.