У Києві триває виставка «ВолонтерЕкспо 2015». Її організував Фонд сприяння розвитку ЗСУ за дорученням Асоціації народних волонтерів України. 

В експозиції — зразки сучасної продукції переважно вітчизняних виробників, призначені для екіпірування й оснащення бійців. Між павільйонами, де виставлено новинки військового гардеробу (від термобілизни до «незнищенних» берців), тепловізори, приціли, індивідуальні засоби захисту, польові бані, засоби меддопомоги і протезування, безпілотники, ходять не допитливі громадяни, а ті, хто прийшов сюди у справі. Так, волонтера Олексія цікавлять спецрюкзаки для медиків на передову. Хлопці в камуфляжі розглядають стенд із розвантажувальними жилетами. Найбільше народу біля майданчика, де виставлено напрацювання самих організаторів. Тут голова правління Фонду оборони країни Павло Хазан розповідає й показує, як діє закритий цифровий зв’язок. Торік у Дніпропетровську створили окремий підрозділ спецзв’язку, офіцери якого займаються розгортанням радіозв’язку для потреб сил АТО. Презентують також сучасний командний центр ОК «Південь». До нього вже підключено дев’ять блокпостів області...
Але, мабуть, найвизначнішим і найбільшим експонатом виставки стала броньована пересувна польова операційна, розроблена на базі БТР-70. Її розробив і представив дніпропетровський конструкторсько-технічний центр «Дрімкар». Про особливості, можливості й перспективи цього зразка «Голосу України» розповів В’ячеслав Ляшенко (на знімку).

 


За його словами, над проектом і його втіленням працювали два роки. Спочатку машину проектували як туристичну амфібію, яка мала плавати. Потім її переробили з огляду на потреби фронту — водомет прибрали. Але герметичність залишилася. Розробники стверджують: нині машину можуть робити швидко: п’ять штук за п’ять місяців. Собівартість броньованої операційної — 300 тисяч доларів.
Військові медики кажуть: таких захищених і мобільних оперблоків у зоні бойових дій вкрай бракує. Тяжкопоранені бійці мають одержувати допомогу відразу. Їхнє життя залежить від часу надання допомоги. А це — 10—15 хвилин. Саму «хірургію на колесах» і намет-реанімаційну, який її доповнює, розраховано на десять потерпілих. Якщо необхідно терміново евакуюватися з місця, то всі поранені й персонал розмістяться всередині пересувної операційної. При цьому, стверджують розробники, машина цілком автономна.
Виникає запитання: чому ж це диво мобільної хірургії в єдиному екземплярі красується на виставці в Києві, а не рятує життя наших бійців на передовій?
— Ми вже дев’ять місяців намагаємося вести переговори з медичним департаментом Міноборони, — каже представник конструкторсько-технічного центру «Дрімкар». — На жаль, реакції жодної, самі відписки.
— А вони бачили вашу пропозицію «наживо»?
— Ні. Ми надсилали плакати, відеоматеріали, на яких показано машину на ходу, її маневреність, можливості тощо. Але з Міноборони надходять відповіді: мовляв, у нас усе добре. Нам цього не треба...
«ВолонтерЕкспо» — своєрідна демонстрація приватних фірм і підприємств, які, так чи інакше, працюють у військовому сегменті. Вони здатні не тільки виготовляти якісні товари для потреб армії, а ще й робити це на базі своїх ноу-хау. Показово, що в експозиції багато учасників з Дніпропетровська.
Член наглядової ради фонду — організатора заходу, колишній заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан, відкриваючи виставку, звернув увагу на те, що народні інтенданти від самого початку воєнних дій на сході нашої країни перебрали на себе низку функцій держави. Мовляв, час уже держорганам самим як слід виконувати свою роботу. І хоча в анонсах «ВолонтерЕкспо» було заявлено представників Міноборони, на відкритті їх не було...

 

 


Фото Олександра КЛИМЕНКА.