«Головна проблема для нашого навчального закладу — розселення студентів, — наголосив Роман Гринюк, ректор Донецького національного університету, під час зустрічі з керівниками області та міста. Днями вони завітали в гості до перебазованого з окупованої території ДонНУ.
За словами очільника вишу, на нове місце уже перебралася понад тисяча студентів. Першого вересня їх буде ще більше. «Самотужки вирішити проблему нам не вдасться, — продовжує Роман Гринюк. — Потрібна підтримка місцевої влади. Ми її відчуваємо. Нам запропонували декілька приміщень під гуртожитки. Одне з них — гуртожиток місцевого педагогічного університету на 500 місць. Однак будівля, так само, як інші, де могли б отримати дах над головою студенти, потребує ремонту. Університет має кошти, та скористатися ними не може — забороняє Постанова Кабміну №65 від 01.03.2015 р. «Про економію державних коштів та недопущення витрат бюджету».
Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій запевнив керівництво навчального закладу, що лобіюватиме перед урядом вирішення питання з коштами на ремонт гуртожитку. «Документи на передачу цього об’єкта на баланс ДонНУ вже в Міністерстві освіти, — уточнив Валерій Коровій. — Позитивне рішення майнової комісії дасть вам можливість у найкоротший термін використати наявний фінансовий ресурс на капітальні видатки. Будемо максимально допомагати в оперативному вирішенні цієї проблеми».
Для студентів ДонНУ у гуртожитках місцевих навчальних закладів виділили 400 місць. Інші винаймають квартири, частина мешкає у готелі «Південний Буг». Так само гостро стоїть питання з житлом для викладачів. «У місті діє програма «Муніципальне житло», — повідомив в. о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов. — Вона розрахована на працівників бюджетної сфери. Міська влада реалізує такі квартири за цінами, що нижчі від ринкових. Надає можливість отримувати пільгові кредити на придбання квартир. Нині споруджують три такі будинки. Щоправда, квартири у них вже розподілені. Якщо колектив ДонНУ зацікавить така програма, то віднайдемо майданчик для зведення ще одного муніципального будинку».
Ректор університету наголосив також на необхідності розширення матеріальної бази. За його словами, тривають перемовини щодо оренди ще одного приміщення під навчальний корпус. Потрібно вирішувати одразу два питання — відновити повноцінну роботу вишу і розвивати його далі. Проблемою збільшення кількості місць у гуртожитках для студентів нового для Вінниці вишу опікуватиметься робоча група. Її створили під час зустрічі в університеті на пропозицію керівника області.

Вл. інф.