У Панамі проходить 7-й саміт Америк. Цей форум збирає лідерів 35 держав Північної, Центральної та Південної Америк кожні 3—4 роки — з 1994-го. Коментатори вже охрестили цю зустріч історичною: уперше в переговорах бере участь Куба, а президент США Барак Обама проводить повноцінну зустріч з кубинським лідером Раулем Кастро. Водночас проблеми країн регіону досягли свого максимуму. Відносини між Сполученими Штатами та Венесуелою, Бразилією, Аргентиною і багатьма іншими країнами Латинської Америки потребують суттєвих змін.
Утім, у центрі панамського саміту все-таки американсько-кубинські взаємини. Від миті першого рукостискання Рауля Кастро та Барака Обами на похороні Нельсона Мандели в грудні 2013 року, крига у відносинах скресла. Це стало святом для більшості країн Південної Америки, що вимагали інтеграції Гавани в регіональні інституції. Однак делегація Куби покинула соціальний форум в Панамі напередодні відкриття саміту через присутність на ньому дисидентів. Кубинські представники назвали їх «найманцями та терористами», що організували убивство Че Гевари та спробу замаху на життя Фіделя Кастро. Вони гуртом вигукували гасла проти присутності на форумі вихідців з острова, що втекли до США. Та навряд чи ця прикрість зіпсує американсько-кубинське потепління. Днями Держдепартамент США порекомендував президентові Бараку Обамі вилучити Кубу зі списку держав, які надають підтримку тероризму. Якщо це станеться, дві країни зможуть відновити посольства.
Історична зустріч Обами та Рауля Кастро мала відбутися учора, однак на момент верстки номера вона ще не почалася.

До речі

Несподівано на саміті Америк проявив себе засновник Фейсбуку Марк Цукерберг. Його компанія оголосила про приєднання Панами до проекту Іnternet.org, який уможливить безплатний інтернет-доступ для панамців до сервісів у сфері охорони здоров’я, зайнятості, освіти та комунікацій. Раніше до проекту приєдналися Індія, Гана, Замбія, Кенія, Колумбія і Танзанія. Мета благодійної ініціативи — підключити до Всесвітньої мережі п’ять мільярдів людей із бідних країн.

(За інформацією зарубіжних інформагентств).