Помічено, що головний кремлівський «православний» любить починати свої воєнні операції саме на свята. Великодні дні можуть стати продовженням цієї путінської традиції. І хоча експерти не мають спільної думки щодо старту чергової гібридної агресії на південному сході України (одні вважають, що наступ може розпочатися після 9 травня, інші говорять, що до), оперативні зведення із зони АТО демонструють нарощування сил і засобів противника, причому швидкими темпами.
Останнім часом спостерігачі відзначають на Донбасі активний рух вантажівок і військової техніки. І везуть вони явно не великодні яйця... Так, за даними групи «ІС», у попередню добу зафіксовано переміщення 51 транспортної одиниці (за звичайної середньодобової норми 22—23 одиниці). Також помічено перекидання «північним» маршрутом у район Брянки посиленої (штурмової) роти (65—70 чол.) військ РФ. При цьому російські військовослужбовці замасковані під місцевих бойовиків. На перегоні Олександрівське — Алчевськ—Дебальцеве проїхали три транспортні колони, у кожній не менш як 10 критих вантажних армійських автомобілів. Інтенсивний рух вантажівок фіксується в напрямку Тельманового й Докучаєвська. Таким чином, підсумовують аналітики, противник перекидає матеріально-технічні ресурси услід за ротною тактичною групою (РТГ).
У штабі АТО говорять про загострення ситуації в зоні бойових дій. Мовляв, бойовики все частіше порушують «режим тиші», обстрілюючи наші позиції із забороненої Мінськими домовленостями зброї. Найчастіше терористи відкривають вогонь у районі Авдіївки, Пісків, Опитного, Широкиного в Донецькій області, а також у районі Павлополя й Гнутова на Луганщині. Одночасно противник проводить повітряну розвідку над нашою територією.
Щодо моніторингової місії ОБСЄ гібриди виробили свою тактику: у зоні присутності міжнародних спостерігачів зберігаються мир і спокій, але щойно вони залишають цю територію, там знову починаються обстріли. Так, у ніч на п’ятницю терористи «ДНР» після від’їзду місії ОБСЄ із Широкиного застосували танки й 120-мм міномети, які повинні бути відведені від лінії фронту, а також розширили зону обстрілу. Про це повідомив прес-офіцер сектору «М» Дмитро Горбунов.
Водночас добровольчий український корпус «Правий сектор» відійшов від лінії дотику в зоні АТО. «У зв’язку з підготовкою передових підрозділів ДУК до входження у ВСУ, на лінії безпосереднього дотику із противником наших бійців немає», — зазначено в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті «Правого сектору».