Широке коло питань, пов’язаних із розвитком української медицини та її реформуванням відповідно до найкращого сучасного світового досвіду, визначить напрями діяльності новоствореної громадської організації «Медичний експерт». Її перше зібрання відбулося 7 квітня в Києві під головуванням народного депутата України, доктора медичних наук Тетяни Бахтеєвої.
«Відсутність політичної та економічної стабільності протягом усіх років незалежності не дали змоги побудувати в Україні гідну наших людей систему охорони здоров’я», — зазначила у своєму виступі очільник організації. За її словами, сьогодні українська медицина перебуває в критичному становищі, яке лише погіршується під впливом економічної кризи. Зупинившись на переліку проблем, на розв’язанні яких має зосередитися «Медичний експерт», Тетяна Бахтеєва наголосила, що вони стосуються насамперед доступності та якості медичної допомоги, наведення ладу на фармацевтичному ринку, забезпечення прозорості та підзвітності органів державної влади у сфері охорони здоров’я, забезпечення її належного фінансування, безумовного виконання законодавства України. Першочергову увагу, вважає вона, має бути приділено також підвищенню соціальної значущості професії медичного працівника.
Як зазначалося на зібранні, ГО «Медичний експерт» покликана також стати платформою та механізмом комунікації між владою та медичною громадськістю, між чиновниками й громадянами. Одностайна думка його учасників — у реформуванні медичної галузі час переходити від розмов до реальних справ.


Вл. інф.