Учорашній день у Республіці Хакасія було оголошено жалобним. У результаті масштабної пожежі, що розпочалася 12 квітня, загинуло 23 людини. Майже 500 осіб перебувають у лікарні з опіками та отруєнням чадним газом. За даними слідчого комітету Росії, вогонь знищив більш як 30 населених пунктів.
«Причина пожежі в Хакасії — несанкціонований підпал трави. На жаль, ця ситуація повторюється щороку», — заявив заступник глави МНС Росії Олександр Чупріян. «Цієї пожежі не було б, якби не гралися із сірниками. І це робили не діти, а дорослі люди. В нас щорічно підпали знищують десятки, а то й сотні житлових будинків», — зауважив він.
13 квітня, як відрапортував міністр РФ з цивільної оборони, надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків стихійних лих Володимир Пучков, пожежу в Хакасії вдалося побороти. Проте вогонь перекинувся на Забайкалля, де в понеділок також запалали житлові будинки.
Учора прес-служба російського Департаменту лісового господарства по Сибірському федеральному округу повідомила, що станом на ранок 14 квітня площа лісових пожеж в Сибіру збільшилася з 9 695,2 га до 13 966,9 га. «Пожежі зафіксовано в Забайкальському краї (86 — на площі 12669 га), Красноярському краї (2 — на площі 550 га), Республіці Бурятія (26 — на площі 427,2 га), Республіці Тива (6 — на площі 264 га), Іркутській області (2 — на площі 35 га), Республіці Алтай (1 — на площі 21,7 га)».
А китайське агентство «Сіньхуа» повідомило, що вогонь із Росії перекинувся і на територію автономного регіону Внутрішня Монголія на півночі Китаю. В результаті було знищено 85 будівель, а також автомобілі більш як 50 сімей, що мешкають у повіті Аргунь. Збиток оцінюється приблизно в 3,2 млн. доларів. Даних про жертви і постраждалих  немає.
Проте у великодні дні Сибір не тільки горіла. В понеділок під Новосибірськом стався прорив дамби на ріці Тула. В зону підтоплення потрапили будинки приватного сектору та дачних кооперативів. В ніч на вівторок рятувальники евакуйовували місцевих мешканців. Багатьох доводилося знімати з дахів будинків, повідомляє «Інтерфакс».