Не встиг закінчитися цей опалювальний сезон, як у столиці почали готуватися до наступного. Окрім традиційних складових цього процесу (як, наприклад, двотижнева профілактика, яка уже перекрила крани гарячої води у багатоповерхівках одного з районів Києва), підготовка до сезону 2015—2016 має свої особливості: очільники столиці вирішили, що до початку осінніх холодів усі багатоквартирні будинки має бути обладнано лічильниками тепла. «Загалом потрібно встановити понад чотири тисячі лічильників. Внесок міста — 50 мільйонів гривень на облаштування майже тисячі приладів обліку. Але основну частину має взяти на себе теплопостачальна організація», — заявив під час круглого столу заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

 

 

 

 

Як не дивно, але цього разу ПАТ «Київенерго», яке обігріває 75% житлового фонду столиці, від виконання цього завдання не відмовляється. Хоча і скаржиться: зробити це у такі строки буде фінансово складно. «Встановлення двох тисяч лічильників плануємо профінансувати за рахунок власної інвестпрограми. Крім того, вивчаємо можливість залучення кредитних коштів для облаштування ще тисячі вузлів обліку. І у нас лишається майже тисяча будинків малоповерхової забудови, де встановити прилади обліку технічно складно», — розповів гендиректор ПАТ «Київенеро» Олександр Фоменко.
У тому, що необхідні кошти для встановлення лічильників у теплогенеруючої компанії є, переконаний Олексій Кучеренко, колишній міністр ЖКГ, а нині голова Спілки власників житла України: «За результатами опалювального сезону, за офіційною інформацією НАК «Нафогаз», споживання газу для опалення скоротили на 15 відсотків. Беруся стверджувати, що коли восени минулого року розраховувався новий тариф, до нього закладався повний обсяг газу. Переконаний: українці переплатили за опалення своїх помешкань. І якщо за фактом газ не було спожито, а кияни за нього заплатили, то давайте шукати ці кошти».
Тим часом київська влада вирішила: мешканці тих будинків, де з певних причин лічильники не буде встановлено, отримають знижку на тариф за споживання теплоносіїв у розмірі 25%. У КМДА зробили порівняльний аналіз основних типових серій будинків. З’ясувалося, що мешканці будинків, де немає лічильників, сплачують у середньому на 20—25 відсотків більше за опалення, ніж жителі ідентичних, але обладнаних приладами обліку.
Нагадаємо: Кабінет Міністрів України доручив Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зобов’язати теплогенеруючі компанії по всій країні встановлювати за власний кошт лічильники на вході в житловий будинок.


Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.