Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман дав інтерв’ю газеті «День». У ньому йдеться про актуальні питання сьогодення, зокрема, про виборчу систему та стратегію подальшого економічного розвитку країни.

Ключова позиція — чесність

Володимир Гройсман нагадав, що при Голові Верховної Ради утворено Експертну групу з питань підготовки законопроекту «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», до складу якої увійшли фахівці, в тому числі, представники міжнародних організацій.
«Особисто я вважаю, що правильна система — це пропорційна з відкритими списками. Але цих систем понад сотні, тому нам потрібно обрати найбільш придатну для українських громадян і реалій, — сказав керівник парламенту. — Вона має бути доступною для людей, не створювати труднощі при голосуванні. Ключова ж позиція — вона має бути чесною».
Володимир Гройсман пояснив, що «викривлення результатів виборів несе велику проблему і призводить до дуже поганих наслідків для країни», додавши, що «ми це багато разів проходили, зокрема, на місцевих виборах 2010 року і на парламентських виборах 2012-го, що призвело до зростання корупції, узурпації влади тощо».

Європейська система влади

В Україні буде створено європейську систему влади. У цьому переконаний Голова Верховної Ради. Володимир Гройсман зазначив, що нині влада робить реальні кроки на шляху реформування врядування у частині фінансової децентралізації, вдосконалення регіональної політики, підвищення ефективності органів управління в громадах, повернення функції містобудування та архітектури на місцевий рівень.
«Далі буде закон про службу в органах місцевого самоврядування — він уже «зайшов» у парламент. Це також системний закон. Потім закон про муніципальну поліцію, але він матиме назву, очевидно, «міська варта», яка стежитиме за чистотою, паркуванням, благоустроєм, за якимись самоврядними речами, наприклад, оплата оренди за землю тощо», — сказав Голова Верховної Ради.
«Далі буде визначено в Конституції, що на рівні району та області обиратимуться виконкоми. Далі нам треба буде легалізувати місцевий референдум — дати громадам право контролю над обраною владою. Також треба наділити повноваженнями Рахункову палату, яка стежитиме за питаннями використання ресурсів», — повідомив керівник парламенту.
«Після змін до Конституції буде новий Закон про місцеве самоврядування — більш чіткий та зрозумілий», — зазначив Володимир Гройсман, додавши: «Фактично це все — цеглинки однієї картинки європейської України».
Голова Верховної Ради зауважив на необхідності «передбачити перехідний період, на підставі зміненої Конституції приймати нові закони, які змінюватимуть місцеве самоврядування — місцеві державні адміністрації, або, як вони по-новому називатимуться, «префектури». «Багато треба змін. Систему потрібно міняти. Скільки часу це займе? Півроку, рік, півтора — ми говоритимемо із фахівцями для того, щоб встигнути зробити все максимально швидко», — додав він.
«В Україні ми створимо європейську систему. А далі люди в ній почнуть жити. Вони накопичуватимуть свій власний досвід, робитимуть певні помилки і виправляти їх. Це буде, вважаю, неперевершено. Буде енергія. Громади відчують свою спроможність, свою силу: от ми можемо садочок відремонтувати, от школу відкрити, самі, не чекаючи «подачок»... Люди відчують оптимізм, якого сьогодні не вистачає», — підсумував Володимир Гройсман.

Рецепт швидкого «одужання»

Говорячи про терміни проведення глибинних реформ, Володимир Гройсман зауважив, що не знає «країн Європи, де були б дуже швидкі та якісні реформи, щоб вони зробили їх вже на наступний день».
«У нас теж є рецепт для швидкого «одужання». Це — наведення порядку в судовій системі. Це — жорстка боротьба із корупціонерами та хабарниками: жорстка, фіналізована — затримали, розслідували, посадили...» — сказав він.
Водночас керівник парламенту зазначив, що його нині найбільше турбує економічний блок реформ. «Бо є як суб’єктивні, так і об’єктивні чинники нашого «падіння». Зрозуміло, що коли на сході — війна, то залучити інвестора дуже складно. Але можна, — сказав він. — Що для цього потрібно зробити? Потрібно встановити мораторій на зміни в законодавстві у цій сфері. Закони мають бути, і бізнесмен повинен мати гарантії, що ніхто не змінюватиме «правила гри під час гри» як мінімум 5—10 років».
«У нас має бути дуже чітка стратегія подальшого економічного розвитку. Тому що дерегуляція — це добре, імплементація Угоди про асоціацію з ЄС — це добре, але створення умов для розвитку внутрішнього ринку, внутрішнього виробника — це те, що нам надзвичайно потрібно. До сьогодні все у нас залежало від імпорту сировини у багатьох сферах. І нині потрібно все робити для того, щоб додана вартість лишалась в Україні», — зазначив Володимир Гройсман, додавши, що «дуже серйозним» є питання «стабільного прозорого дієвого законодавства для інвестора».

План введення безвізового режиму має бути реалізований

Торкаючись питання безвізового режиму, Голова Верховної Ради зауважив, що «очікує від Ризького саміту дуже потужних та серйозних сигналів для України».
«Що стосується парламенту, то свою частину завдань він виконав — щодо прийняття тих чи інших рішень, які потрібні для імплементації Угоди про асоціацію з ЄС», — наголосив Голова Верховної Ради.
«Думаю, що безвізовий режим дуже важливий, і переконаний у тому, що виконавча влада має зробити все для того, щоб план щодо введення безвізового режиму був реалізований. Якщо потрібна буде підтримка парламенту, вона буде 100-відсотковою», — зазначив Володимир Гройсман.

Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.