Столичні управління праці та соціального захисту населення працюють у посиленому режимі. З травня, як відомо, кардинально змінюється система оформлення та призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. «На сьогодні у місті функціонують 58 пунктів, де можна оформити субсидії. За необхідності їх буде більше. Деякі відділення працюють у дві зміни, деякі — без вихідних. Ми не обмежуємо ініціативу районів, лише контролюємо, щоб не було черг», — пояснив «Голосу України» директор департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов під час інспекції роботи центру соціального захисту населення у Солом’янському районі столиці.
Щодоби сюди з питань отримання від держави фінансової підтримки на оплату житлово-комунальних послуг звертаються понад 100 осіб. Попри те що нова процедура передбачає можливість надсилання заповнених заяв та декларацій поштою, більшість усе-таки віддають перевагу особистій подачі документів. «Зважаючи на те, скільки помилок люди роблять під час самостійного заповнення документів, краще або подзвонити у відділення, або прийти, ще раз перепитати і при нас заповнити документи», — радять фахівці центру соцзахисту.
У відділенні очікують, що за кілька днів кількість звернень по субсидії зросте в рази. Тому заздалегідь попереджають владу: щоб процес отримання субсидій був справді комфортним, необхідно розв’язати дві головні проблеми. Перша — забезпечити центри достатньою кількістю бланків заяв та декларацій, картриджами для друку, а також конвертами та марками для відповіді тим, хто свої звернення надіслав поштою. До слова, на це Київрада вирішила додатково виділити 3,5 мільйона гривень.
Друга — збільшити чисельність управлінь праці. «Для збору заяв ми залучаємо і соціальних працівників, і волонтерів. На цьому етапі це можливо. Але під час призначення субсидій потрібні професіонали», — зізналася начальник Управління праці та соціального захисту населення Солом’янського району столиці Тетяна Лактіонова. У департаменті соцполітики КМДА порахували: щоб задовольнити попит киян, кількість працівників управлінь соціального захисту потрібно збільшити в середньому на 20%. Адже, за прогнозами, пік оформлень субсидій припаде на перші числа травня. І, найімовірніше, у часі збіжиться з оформленням документів для першої хвилі демобілізованих та переоформленням довідок внутрішньо переміщених осіб.
Нагадаємо, про те, хто і на яку саме фінансову підтримку з боку держави може розраховувати, «Голос України» детально розповів у матеріалі «Уся правда про субсидії» у №70 за 18.04.2015.