В Україні стартує вступна кампанія: завтра, 24 квітня, абітурієнти писатимуть ЗНО з української мови та літератури.
Цього року система тестування зазнала значних змін. Сертифікатів минулих років не прийматимуть, а зовнішнє оцінювання з української мови та літератури стає вирішальним.

Перелік сертифікатів (точніше, предметів, з яких треба подати сертифікати ЗНО) кожен виш визначає на свій розсуд. Проте серед них обов'язково має бути українська мова та література.
Ще одна новація: з математики і української мови та літератури запроваджено тести двох рівнів складності — базового та поглибленого. Щоправда, висувати підвищені вимоги до абітурієнтів ризикнули лише окремі інститути та університети...
Базове тестування на знання «солов'їної» передбачає 58 завдань і триватиме 150 хвилин, а поглиблене — 74 завдання, з якими треба впоратися за 210 хвилин. Для тестування з математики підготували 30 і 36 завдань — для простішого і складнішого рівня відповідно.
Цього року кардинально зміниться система оцінювання досягнень абітурієнтів. Для визначення результатів ЗНО-2015 з кожної дисципліни буде встановлено «пороговий бал» (склав/не склав), тобто визначено кількість балів, яку має набрати мінімально підготовлений абітурієнт. Цей бар'єр за спеціальною технологією обчислюватиме група експертів вже після проведення ЗНО з відповідного предмета.
Абітурієнтів, які не подолають порогового балу під час тестування з української мови й літератури, до ЗНО з інших дисциплін не допускатимуть. Як пояснили в Українському центрі оцінювання якості освіти, вони не отримають жодного сертифіката. Якщо абітурієнт провалить зовнішнє оцінювання з будь-якого іншого предмета, він зможе і далі брати участь у вступній кампанії. Таким чином «мовний» бар'єр стає вирішальним.
Випускникам поточного року за результатами тестування з української мови в будь-якому разі виставлять оцінку у шкільному атестаті (від одиниці до 12 балів). Адже цього сезону Державна підсумкова атестація (ДПА) зі згаданого предмета вперше відбуватиметься у формі ЗНО. В майбутньому за такою ж процедурою планують проводити й решту державних іспитів.
Усі абітурієнти, які покажуть результат не нижчий від «порогового бала», отримають оцінку за рейтинговою шкалою від 100 до 200 балів та матимуть право брати участь у конкурсному відборі при вступі до вишу.