Сорок днів тому на 84-му році життя відійшов у вічність видатний український учений-теплоенергетик, професор, доктор технічних наук, академік Академії наук вищої школи, заслужений працівник освіти України Борис Олексійович Левченко. Від 1949 року  все його життя було пов’язане з одним вищим навчальним закладом — Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут». Після його закінчення він був залишений на посаді асистента кафедри загальної теплотехніки, а після захисту кандидатської дисертації працював старшим викладачем, доцентом, понад двадцять років завідував кафедрою загальної теплотехніки, якій належить важлива роль у підготовці кадрів для енергетики та наукових досліджень у цій галузі. З 2001 року й до останніх своїх днів був професором, головним науковим співробітником кафедри теплотехніки та енергозберігаючих технологій.
Він був активним організатором вищої школи, професійним і висококваліфікованим педагогом, відомим науковцем у галузі енергозбереження в енергетиці й металургії. Його наукові дослідження відзначалися актуальністю, вони мають як теоретичну, так і прикладну значущість. Борис Левченко, зокрема, створив універсальну модель розрахунків регенеративних теплообмінних апаратів, розробив цілий ряд перспективних утилізаційних приладів, запропонував ефективні рішення комплексного використанням вторинних енергоресурсів доменних цехів. Вагомим підсумком його наукової діяльності стала публікація понад 120 праць у різних науково-технічних журналах. Він отримав три авторські свідоцтва, був нагороджений дипломом ВДНГ України, підготував цілу низку навчальних посібників, у тому числі під грифом Міністерства освіти і науки України.
Б. О. Левченко ініціював використання в навчальному процесі новітніх методів навчання, інформаційних освітніх технологій, впровадження обчислювальної техніки для підготовки кваліфікованих фахівців як для Слобожанщини, так і для всієї України. Завдяки його зусиллям кафедра встановила тісні зв'язки з промисловими підприємствами та організаціями Харкова, на яких студенти вже багато років поглиблюють свої професійні знання. Ряд його вихованців захистили кандидатські дисертації й плідно працюють у виробничих і наукових колективах.
Протягом багатьох років Б. О. Левченко був керівником держбюджетних науково-дослідних тем із фундаментальних досліджень, координованих МОН України, членом спеціалізованої ради із захисту докторських дисертацій при НТУ «ХПІ», членом методичної ради Міністерства освіти і науки України з теплотехніки, керівником напряму відділення «Енергетика» Академії наук вищої школи України, членом редакційних колегій кількох наукових журналів.
Він відзначався активністю в громадському житті університету, Харкова й області. Ряд років очолював профспілковий комітет ХПІ, обирався членом обласного комітету профспілки працівників вищої школи, у молоді роки очолював студентський будівельний загін інституту. Удостоєний цілої низки нагород.
Пам'ять про Бориса Олексійовича Левченка, вченого, педагога, громадського діяча, людину великої, доброї, щедрої душі, назавжди залишиться в нашій науці, у серцях його рідних, колег, друзів, вихованців, усіх, хто його знав.