До урядової постанови  щодо порядку нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги необхідно внести низку змін. Про це під час засідання робочої групи Верховної Ради з питання обґрунтування підняття цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги, роботи нової системи призначення житлових субсидій заявила голова парламентського Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.
За її словами, система надання субсидій на житлово-комунальні послуги, яка повинна запрацювати з першого травня, має істотні недоліки. 
«Насамперед звернула б увагу Мінсоцполітики на те, що треба допомогти організувати роботу органів соціального захисту. Маємо не допустити скорочення видатків на утримання цих установ», — зазначила народний депутат.
Також, вважає парламентарій, у постанові необхідно уточнити, що вважати помилкою чи свідомим приховуванням інформації в декларації та хто це визначатиме. Необхідно й конкретизувати, як мають показувати свій дохід особи, що перебувають на спрощеній системі оподаткування.
Крім того, наголосила Людмила Денісова, треба вирішити питання нарахування субсидій для учасників АТО, селян, які володіють домашньою худобою, адже наразі вони теж можуть позбавитись такого права. Для безробітних треба теж виписати відповідний механізм. А ще, за її словами, треба врегулювати питання стосовно осіб, які мають заборгованість із заробітної плати та депозити, проте не можуть їх отримати через проблеми банків.
У свою чергу, заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін підкреслив, що громадяни можуть звертатися в органи соцзахисту за призначенням субсидій до кінця червня. «Протягом травня відпрацюємо більш досконалий механізм отримання субсидій. Коли він запрацює, переконаний, що доведеться приймати ще не одне рішення для модернізації системи», — сказав він.
Урядовець запевнив, що міністерство протягом двох-трьох днів надасть письмову відповідь на ці запитання. «Якщо побачимо, що в рамках чинної постанови Кабміну ці питання не врегульовані, тоді пропонуватимемо уряду терміново розглянути внесення таких змін. Також є питання, котрі потребують опрацювання не лише профільним міністерством, а всіма міністерствами, задіяними в цьому процесі», — зазначив В. Мущинін.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова, народні депутати Олександра Кужель та Сергій Драюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.