Я молода мама, розлучилась із чоловіком наприкінці 2014-го. Спільну 3-річну дитину утримую лише я, чоловік не бере участі ні у вихованні, ні у забезпеченні. На сьогодні коштів катастрофічно бракує, колишній чоловік офіційно не працює, добровільно допомагати не хоче. Чи можна стягнути з нього аліменти і з чого почати?


Ірина Шевченко.


Чернігівська область.
Той факт, що ваш колишній чоловік — безробітний, не означає, що з нього не стягуватимуться аліменти. Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України (далі — СК України), батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Згідно з ч. 3 ст. 180 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу батька або у твердій грошовій сумі. Відповідно до п. 1 ст. 184 СК України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, які мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Отже, у вашому випадку необхідно звернутися до суду з позовною заявою із вимогою сплачувати аліменти в твердій грошовій сумі. Згідно зі ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дитини 3 років — не менше 309,6 грн.). Ви маєте підготувати два примірники позовної заяви та доданих до неї документів (для суду і відповідача — колишнього чоловіка) і подати їх до суду за зареєстрованим вашим або колишнього чоловіка місцем проживання чи перебування. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про судовий збір», ви звільняєтесь від сплати судового збору.
Після набрання рішенням законної сили ви маєте звернутися до суду, який розглядав справу, із заявою про видачу виконавчого листа. Після цього необхідно надати до територіального відділення державної виконавчої служби (за місцем проживання, перебування чи розміщення майна боржника) заяву про відкриття виконавчого провадження та виконавчий лист. Відсутність у вашого чоловіка офіційного доходу не позбавляє виконавця можливості виконати рішення суду. Відповідно до п 2. ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження», у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Окрім того, керуючись п. 10 ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження», за наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів із поданням про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів. Ч. 1 статті 164 Кримінального кодексу України за такі дії передбачено покарання у вигляді штрафу, громадських, виправних робіт або обмеження волі на строк до двох років.
Якщо рішення суду про стягнення аліментів з вашого чоловіка не виконуватиметься у зв’язку з його ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у нього коштів чи майна, на яке може бути звернено стягнення, ви зможете звернутися до територіального управління праці та соціального захисту населення з проханням призначити дитині виплату тимчасової державної допомоги. Відповідно до п. 8 Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 189, така тимчасова допомога призначається в розмірі 30% прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.
В подальшому у разі виникнення можливості у вашого чоловіка утримувати дитину орган праці та соціального захисту населення звернеться до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги з вашого чоловіка.


Наталя ТИТАРЕНКО, юрист.