Кожен з нас — єдиний та неповторний. І ось що цікаво: при зустрічі з однією людиною відчуваєш натхнення і легкість, а інша приносить у серце тривогу та смуток. Одну й ту саму напружену ситуацію хтось із вдячністю прийматиме і збагаченим рухатиметься далі, а хтось — потоне в образах та звинуваченнях і тим руйнуватиме себе та інших. Від чого це залежить? Одна з причин дуже проста: на що «медитуємо» — тим і стаємо! Тобто чому приділяємо найбільше уваги — те й заповнює наш світ. Далі все просто: проймаючись певним змістом, людина потужно транслює його на інших.
Смутні часи випробувань завжди розхитують звичні опори людини. Вона в них вірила, ними жила — і раптом все кардинально змінюється: світ стає небезпечним, чужим, ворожим. Та кожна руйнація — це шанс для побудови чогось геть нового, можливо, несподіваного, але не менш прекрасного. Проймаючись потоком нескінченної катастрофічної інформації, руйнівними настроями, ненавистю та зневагою, не лише одна особистість, а й цілий народ може зазнати краху. І навпаки, відроджуючи любов та злагоду ВСЕРЕДИНІ СЕБЕ, у своєму серці, ми здатні творити дива навіть у найскрутніші часи. Адже маємо дещо прекрасне і величне — самобутню культуру й традиції. І саме зараз вони можуть стати нашим цілющим джерелом!
Віднайти базове почуття довіри до світу, відчути свою внутрішню силу можливо, коли людина налаштовується на відповідний потік. Виявляється, це дуже просто вдається, коли звертаєшся до такого чудодійного українського обряду, як колисання. Причому колискові пісні діють надзвичайно потужно і життєдайно на всіх членів родини: і на тих, хто співає, і на тих, кому співають. Особливо ефективні колискові у ці нелегкі часи.
Ми регулярно проводимо вечорниці «Цілющий світ колисанок» у столичному Центрі української культури та мистецтва на Подолі, виконуємо автентичних пісень і відчуваємо неймовірне піднесення, коли бачимо світлі обличчя вдячних людей. Діти надзвичайно щиро реагують на колисковий спів — із задоволенням слухають, співають, а потім малюють свої враження (на знімку).

 


Відновлюючи традицію колисання у сім’ях, учасники вечорниць роблять вагомий внесок у відновлення мирної України. Тож запрошуємо всіх приєднатися до цього потоку, що звеличує, збагачує і творить дива. Адже силою колективної думки ми створюємо Наш світ, будуємо Наш дім.


Яніна ОМЕЛЬЧЕНКО, (канд. психологічних наук, засновниця Мирного громадського руху «Колисанка»).


Фото надіслано автором.