Тамара Довгаль (на знімку) із Бобровиці відома своїм захопленням — квітами. У свою садибу вкладає не лише працю рук, а й душу — і на подвір’ї від ранньої весни і до пізньої осені майоріє розмаїття квітів.

 


За характером Тамара Іванівна активна й життєрадісна. За будь-якої скрути ніколи не впадала у відчай. Роботи не цуралась, тож нині може похвалитися майстерністю у багатьох справах.
Після школи вступила до технікуму легкої промисловості, де отримала професію майстра-технолога швейного виробництва. 20 років працювала у взуттєвому цеху побуткомбінату. У вільний час шила одяг на замовлення, мала багато клієнтів. Шила і для трьох власних дітей. Не було у її доньки і синів проблем і з карнавальними костюмами, які також створювала і для дітей друзів та знайомих. Бувало, всі вже сплять, а в її вікні — світло.
А ще Тамара Іванівна вміє смачно готувати і любить приймати гостей. Досвід у кулінарній справі має солідний: 8 років працювала кухарем.
Не уявляє свого життя пані Тамара без пісні. 15 років співала в хорі районного Будинку культури. Разом із колективом брала участь у численних концертах: у Києві (на Співочому полі), Батурині (в рамках Козацького свята), Чернігові і в рідному районі.

 


Захоплення квітами прийшло до неї років 15 тому. Нині її колекція нараховує 170 видів (зокрема 40 сортів тюльпанів, 52 ірисів, 100 лілій, 40 кущів троянд та багато інших). Усі вони їй до душі, але все ж цвітіння ірисів чекає з особливим нетерпінням. На клумбах поруч із квітами — іграшкові тварини, гніздо з лелеками (на знімку). Скільки ж часу і праці потребує такий квітник! Інколи й городом займатися ніколи, бо на першому плані завжди квіти. Потрібно вчасно посадити, пересадити, розпушити землю, повиривати бур’ян... Та коли любиш справу — де й сили та час беруться. Тамара Довгаль устигає все.
Взимку так бракує неповторної краси квітів, їх яскравих кольорів. Тож жінка знайшла собі ще одне цікаве захоплення — оригамі. Швидко навчилася мистецтву складання паперу. З-під умілих рук з’являються симпатичні кошики і ягоди, лебеді і звірята та інші фігури. Зробивши їх, майстриня залюбки дарує свої витвори друзям.
Тамара Іванівна досягла пенсійного віку, та продовжує працювати. Не сидиться вдома. А скільки доброти в її серці! Завжди готова прийти на допомогу.
Бобровиця
Чернігівської області.


Фото автора.