У Вінниці на критому ринку «Урожай» покупців здивувало весняне зростання ціни на моркву і яблука. За моркву, як ніколи раніше, просять від десяти гривень і більше за кілограм, це вдвічі більше, ніж було в січні нинішнього року. Сортові яблука коштують ще дорожче — 18—24 гривень за кіло.
Один із продавців пояснив, що майже вся морква — привозна. Доставляють її з південних областей, тож дається взнаки висока вартість транспортних витрат. «Завозять, бо в нас на Вінниччині нема великих сховищ для овочів, — каже співрозмовник. — А без належних температурних умов морква в’яне».
Зате власними яблуками регіон забезпечений сповна. Вінниччина лідирує у їх вирощуванні. Окремі спеціалізовані господарства мають сучасні фруктосховища. Незважаючи на це, нинішні ціни для багатьох покупців не по кишені. Не дивно, що окремі з них купують по два-три яблука. Дехто просить зважити одне. Левову частку у вартості становлять витрати на придбання засобів захисту дерев і плодів. Майже всі «хімікати» іноземного виробництва, тому після коливань курсу долара здорожчали.
Не стала доступнішою молочна продукція. Півторалітрова пляшка молока від домашньої корівки, як і місяць тому, коштує 14—15 гривень. Півлітра сметани — 18—20 гривень. Тримаються ціни на кисломолочний сир — 35—40 гривень за кіло. Прогнозували зниження вартості «молочки» після масового розтелення корів. Однак цього 
не сталося.
Трохи подешевшали домашні яйця, їх продають по 18—20 гривень за десяток. На м’ясо ціни підвищилися. Наприклад, кілограм свинини (лопатка) коштує 65—70 гривень, за таку само кількість «вирізки» треба заплатити в середньому на десять гривень більше. Сало — 30—50 гривень за кілограм.
Вражають цінниками заморські фрукти. Вартість кілограма лимонів — 45 гривень, ківі — 60—65 гривень. У порівнянні з цим свої яблучка вже не здаються такі дорогі, як на перший погляд.
Середній розмір пенсії на Вінниччині становить приблизно 1200 гривень. Не дивно, що пенсіонерів із їхніми статками на ринку майже не видно.
Вінницька область.