Про це на вчорашній прес-конференції розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Результати тестування розміщено на інформаційних сторінках випускників. У разі незгоди з отриманою оцінкою вони мають право подати апеляційну заяву — скарги прийматимуть до розгляду до 17 травня (до 24-ї години).

Цьогорічне тестування з цієї дисципліни поєднали із ДПА, тому за його результати випускники отримають ще й оцінку у шкільний атестат — від 
1 до 12 балів. Тестові завдання мали два рівні складності — базовий і поглиблений, але перена-пружуватися через додаткові запитання переважна більшість абітурієнтів не забажали. Проте виші цього й не вимагали: нинішнього року через «демографічну яму» кількість абітурієнтів зменшиться і не надто престижні інститути можуть не добрати студентів. Тому багато вищих навчальних закладів не ризикнули посилити вимоги до вступників й обмежилися мінімальним рівнем тестових завдань.


Утім, не обійшлося без скандалу. Найбільше нарікань серед вступників та їхніх батьків викликали п’ять завдань (№№29—33) до філософського тексту Галини Пагутяк «Маленький шлях — не для людей...», який мали проаналізувати учасники ЗНО, що писали тести базового рівня. Деякі запитання, на думку вступників, були сформульовані некоректно або не мали однозначної відповіді. Зрештою, за результатами експрес-аналізу виконання сертифікаційних робіт та розгляду цих питань на засіданні фахової предметної комісії апеляційна комісія УЦОЯО вирішила: по-перше, з огляду на психометричні характеристики завдань до тексту Галини Пагутяк, не враховувати їх при визначенні результатів ДПА, по-друге, під час оцінювання результатів ЗНО за виконання кожного із завдань №29, 31, 32 усім учасникам тестування зарахувати по одному балу, а завдання №30, 33 оцінювати за правильними відповідями, визначеними фаховою предметною комісією з української мови.


Загалом «за результатами психометричного аналізу тест виявився надійним та якісним», каже Ігор Лікарчук. Тому цілком дав змогу відрізнити слабких і сильних абітурієнтів. Скандал навколо кількох сумнівних завдань директор УЦОЯО вважає спровокованим, зокрема репетиторською спільнотою, яка не завжди чесно заробляє на підготовці до ЗНО. На його думку, застосування тестових технологій дало можливість зробити ДПА більш об’єктивною, тому за її результатами «зірветься» чимало «липових» медалей. Серед тих, хто виконував завдання базового рівня, приблизно 19 відсотків випускників шкіл отримають за підсумкову атестацію одиницю, двійку або трійку.


За результатами перевірки сертифікаційних робіт та засідань експертної комісії УЦОЯО дещо знизив пороговий бал для учасників ЗНО з української мови й літератури: спочатку його обчислювали у 24 бали (за цих умов ЗНО «завалили» б 13,3 відсотка вступників), а зрештою зупинилися на 22 балах. Тепер такими, хто не склав тестування з цієї дисципліни, вважатимуть 8,4 відсотка абітурієнтів. Вони не отримають сертифікат ЗНО з української мови та літератури і не будуть допущені до тестування з решти предметів.