Міністр освіти Сергій Квіт на вимогу суспільства й демократичних перетворень в Україні анонсував реформу вищої освіти, спрямовану на дерегуляцію та децентралізацію. Однак не всі керівники вищих навчальних закладів готові до цього, оскільки продовжують й надалі працювати по-старому, ігноруючи волю професорсько-викладацького складу та правові приписи. Прикладом цього можуть стати нещодавно проведені вибори декана юридичного факультету Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана (КНЕУ), під час яких не було витримано норм Закону «Про вищу освіту» та внутрішніх документів цього вишу. Невже все заради того, щоб усунути його очільника — доктора юридичних наук, професора, член-кореспондента НАН України Віталія Опришка?

Батько юридичного факультету

Таке рішення є щонайменше дивним, оскільки саме Віталій Опришко стояв біля витоків створення цього факультету. На зорі Незалежності України він у газеті «Правда України» порушив проблему підготовки вишами України здебільшого фахівців у галузі кримінального права та наголосив на тому, що сучасній державі потрібні кадри для тих сфер, де право відіграє позитивну роль, тобто регулює, а не карає. Адже в умовах економічної реформи, визнання приватної власності, зміцнення договірної дисципліни значно зросла потреба захисту прав підприємств, прав та інтересів трудових колективів. Тому постало питання про підготовку таких правників, які підвищили б роль юридичних служб, як на підприємствах, в банківсько-фінансових установах, так і в міністерствах, управлінському апараті держави загалом.
Саме такі завдання були реалізовані Віталієм Опришком під час створення юридичного факультету в тоді ще Київському державному економічному університеті, а нині КНЕУ. Тоді на факультеті разом з вивченням юридичних дисциплін студенти освоювали ще й економічні курси.
За роки існування цього юридичного факультету вдалося виховати чимало правників, у тому числі й магістрів у галузі міжнародного економічного права, без знання якого неможливо ефективно провадити міжнародні економічні відносини, як на державному рівні, так і галузевому. Адже у 2006 році було успішно завершено втілення в життя спеціально розробленої навчальної програми, яка виграла міжнародний грант по лінії TEMPUS-TACІS. В її рамках відкрили магістерський курс «Міжнародне економічне право».
— Якби ми почали готувати таких фахівців раніше, то, мабуть, отримали б дещо інше рішення міжнародного суду ООН відносно острова Зміїний, — впевнений Віталій Опришко. — Хоча задля цієї справи Україна для судової підготовки винаймала юристів із Англії та Франції, заплативши за їхні послуги значні кошти. Ми ж готуємо не гірших фахівців у цій галузі, приймаючи на дану спеціальність найбільш обдарованих та успішних студентів, які володіють двома або більше мовами. Тому не дивно, що згодом юридичний факультет КНЕУ у Всеукраїнському рейтингу вищих навчальних закладів за правничою спеціальністю, оприлюдненому на парламентських слуханнях та у різних ЗМІ, не опускався нижче 5-го місця. А торік він посів 4-те місце серед майже 300 вишів та факультетів, які готують правників.

Назрівання конфлікту

Великою популярністю юридичний факультет КНЕУ користується і серед абітурієнтів. Так, влітку минулого року на одне бюджетне місце претендувало 87 чоловік, а позаминулого — аж 103. І це тоді, коли університет лише трохи більш як наполовину забезпечує ліцензійний обсяг набору.
— Тож, уявіть, який авторитет має сьогодні юридичний факультет, — із гордістю зізнається Віталій Федорович. — У чому є моя заслуга, адже я все зробив для того, аби він працював. І за 20 з зайвим років роботи я особисто підготував 32 кандидати юридичних наук та одного доктора. Нині у нас на факультеті працюють 54 штатних кандидатів наук та 5 докторів. Ще 10 осіб готують докторські дисертації. Крім того, досвід факультету був використаний Міністерством юстиції України як кращий та розісланий спеціальним листом серед вишів та факультетів, які готують правників.
Такі високі результати виявилися не до вподоби у виші, керівник якого влаштував справжню травлю декана юридичного факультету. А приводом до цього стала принципова позиція Віталія Опришка стосовно викладачів факультету, які «засвітилися» у корупційному скандалі, грубому порушенні трудової дисципліни та морально-етичних норм, і його небажання продовжувати з цими викладачами співпрацювати на юридичному факультеті. Адже такі люди, на його думку, не повинні виховувати майбутніх правників. Його підтримали усі завідувачі кафедр факультету, які звернулися із відповідним листом до Державної інспекції з вищої освіти, проте належної реакції звідти не отримали.
Як результат — ці викладачі спокійно собі продовжують працювати. Ба, більше! Один з них на засіданні зборів трудового колективу юридичного факультету, яке відбулося 17 квітня 2015 року, навіть висував свою кандидатуру на посаду декана юридичного факультету. Проте його не підтримали викладачі факультету, які більшістю голосів (53 особи, тобто 72% від тих, хто голосував) обрали деканом перевіреного часом та досвідом Віталія Опришка, дія контракту якого добігла кінця. І це зрозуміло: адже вони вболівають за долю свого факультету.
Варто зазначити, що до початку травлі до Віталія Опришка застосували заходи дисциплінарного впливу, які він успішно оскаржив у Шевченківському районному суді Києва. Подана університетом апеляція не була задоволена, а рішення судів залишилися в силі.

Вибори, що викликають підозру

Таке рішення, здається, декому з керівництва університету не сподобалося. Можливо, саме через це під час обрання на зібранні вченої ради КНЕУ      23 квітня цього року декана юридичного факультету фактично було проігноровано рішення засідання зборів його трудового колективу. До бюлетеня таємного голосування членів вченої ради, окрім обраного викладачами факультету Віталія Опришка, були включені ще три кандидати, у тому числі й замішаний у «корупційному скандалі» викладач, яких колектив юридичного факультету не рекомендував на цю посаду. Отже, відбулося не лише порушення норми статуту КНЕУ, а й частини 1 статті 43 Закону «Про вищу освіту», стосовно того, що керівник факультету має обиратися вченою радою вищого навчального закладу з урахуванням пропозицій факультету. Адже трудовий колектив факультету рекомендував лише одну кандидатуру для обрання — Віталія Опришка, включення у список голосування кандидатур, відхилених факультетом, може сприйматися однозначно — ігнорування пропозиції факультету.
У результаті, шляхом таємного голосування Вчена рада прийняла рішення про обрання на посаду декана юридичного факультету іншого доктора юридичних наук, яка до цього не набрала більшості голосів (всього лише 20) на зборах трудового колективу. Можливо тому, що не так давно перейшла працювати до КНЕУ і поки що не заслужила довіри у викладачів юридичного факультету.
Справу зроблено — незручного декана усунуто. З таким рішенням не змирилися викладачі юридичного факультету: вони уже звернулися до міністра освіти та науки Сергія Квіта з проханням відреагувати на цю ситуацію та прийняти відповідне законне рішення.
Зі свого боку Віталій Опришко подав позов до суду на рішення Вченої ради КНЕУ від 23 квітня 2015 року та наказ про його звільнення з посади декана, які були прийняті з порушенням закону та підлягають негайному скасуванню. І не тому, що він прагне будь-що стати очільником юридичного факультету, адже, як доктор юридичних наук та академік, має чимало роботи. За словами Віталія Федоровича, він вирішив захистити авторитет та порушені права свого колективу і, перш за все, викладачів. Адже декому з них уже почали погрожувати звільненням за його підтримку на посаді декана. Тому всі їхні сподівання нині — лише на суд та міністра освіти та науки, які мають діяти у цій ситуації відповідно до Закону.

 

Віталій Опришко.