Скандал навколо будівництва торгового центру біля метро «Осокорки» у столиці, проти якого вже майже рік виступають мешканці району, розгорівся знову.

У ніч на 19 травня знову з’явився паркан навколо будівельного майданчика поблизу станції метро «Осокорки»! Цьому не завадив навіть мораторій, накладений особисто підписом міського голови Кличка і суттєвий спротив дарничан.
Очевидці кажуть, що зранку цей паркан вже охороняли тітушки — хлопці спортивної статури у «спецформі». Того ж дня активісти анонсували акцію протесту на 19:00.
Ввечері між охороною забудовника і громадою виникли сутички. Люди трощили огорожу. Втрутилися правоохоронці — затримали п’ятьох протестувальників. Як розповіли «Голосу України» очевидці, хлопців били тітушки, а міліція не втручалася. А згодом затримала... активістів. 
Обурені люди вимагали звільнити затриманих активістів і перекрили проспект Бажана. 
Повільно пропускали авто лише у напрямку Борисполя. На кілька годин утворився великий затор. У епіцентрі конфлікту зібралося півтисячі людей. Стояло багато машин. Вочевидь, там були не лише мешканці району. Десь опівночі рух відновили.
Як повідомили «Голосу України» в прес-службі ГУ МВС у місті Києві, конфлікт на «Осокорках» триває уже декілька місяців. Цього разу агресивно налаштовані громадяни на місці скандальної забудови зламали паркан, а потім почали кидати каміння та петарди. «Між ними та охоронцями будмайданчика почалася бійка. Аби встановити громадський порядок, правоохоронці втрутилися у ситуацію, живим ланцюгом стали між двома сторонами. На жаль, не обійшлося без постраждалих. Зокрема отримали тілесні ушкодження 15 міліціонерів. Дісталося і активістам. Декілька чоловік госпіталізували. Крім того, нами уже встановлено понад 20 осіб, які чинили безлад. Зараз готуємо матеріали на їх затримання. Зібрані відомості за цим фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчим відділом Дарницького РУ ГУМВС України в місті Києві відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 КК України «Хуліганство». Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Щоб не допустити чергових сутичок, начальник столичної міліції Олександр Терещук звернувся до київської громади», — зазначили у силовому відомстві.
Після цього інциденту, який вочевидь виходить за рамки районного масштабу, учора на скандальному будмайданчику побував київський міський голова Віталій Кличко. Він пообіцяв, що вже на сьогоднішнє засідання Київради буде винесено рішення про розірвання договору оренди на цю ділянку та надання їй статусу скверу. «Також я поставив завдання перед керівництвом Київзеленбуду завезти сюди чорнозем, висадити дерева, привести цю територію до ладу. Також звернувся до керівництва міліції з вимогою, щоб усі особи, причетні до побиття людей, були встановлені та притягнуті до відповідальності», — повідомив Віталій Кличко.
Що ж до долі решти скандальних будмайданчиків, то міський голова зізнався: зараз у столиці доводиться ліквідовувати закладені ще кілька років тому «міни».
«Дозволи на конфліктні будівництва отримувались кілька років тому. І зараз ми намагаємось знайти баланс. Це складно, але я переконаний: що усі питання потрібно вирішувати у правовому полі», — сказав він. За словами Віталія Кличка, зараз інформація стосовно всіх проблемних будмайданчиків вивчається, у тому числі і з залученням прокуратури.

Вл. інф.