Схвалені парламентом у першому читанні законопроекти про реформування правоохоронної системи — про органи внутрішніх справ, про Національну поліцію, про муніципальну варту та інші — зробили ще один крок до європеїзації України і є фактично революцією у правоохоронних органах. На цьому наголосив на брифінгу лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко.


Він зазначив, що функції та повноваження правоохоронних органів суттєво зміняться. Прокуратура наглядатиме над законністю, представляти інтереси держави в судах, але не вестиме слідство. Державне бюро розслідувань акумулює в собі всі слідчі функції, і цей орган стане незалежним, у тому числі й політично. Крім того, він бере на себе функції ліквідованого управління з боротьби з організованою злочинністю. «Нарешті ми будемо мати нову архітектуру слідства в Україні», — сказав Луценко.


Парламентарій окреслив основні новації законопроектів. Національна поліція працює на місцях з людьми, розслідує злочини — вбивства, розкрадання, пограбування тощо. Окрім того, поліцейські можуть бути зняті рішенням відповідної місцевої ради — відтак, за словами Ю. Луценка, «зона контролю, можливість чистки поліції збільшується у рази». Наступний орган — муніципальна варта — це орган, який допомагатиме поліції охороняти вулиці, створить патрулі, наведе порядок із зеленими насадженнями, незаконними будівництвами та іншими речами, які сьогодні турбують людей. «Це реальна децентралізація», — підкреслив Ю. Луценко. Державне бюро розслідувань проводитиме незалежне слідство щодо особливо тяжких і серйозних злочинів, і не підпорядковуватиметься ані Кабінету Міністрів, ані Генпрокуратурі. Служба безпеки України поступово реформується у цивільну контррозвідувальну структуру, яка також позбавляється функції підзвітності в економічних злочинах. Над усім цим наглядає прокуратура, яка контролює дотримання законності, але не має права порушувати кримінальні справи. А нещодавно створене Національне антикорупційне бюро розслідує корупцію у вищих ешелонах влади — державних службовців першої та другої категорії.


«Саме це відповідає архітектурі правоохоронних органів будь-якої європейської країни, — сказав Юрій Луценко. — Сьогодні ми зробили великий крок до європеїзації України».