Заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко заявила, що на Поштовій площі, де під час будівництва були виявлені цінні артефакти української культури, планують створити і підземний музей і ... торговий центр.


Основний тягар фінансування цих розкопок лежить на забудовникові. На сьогодні вже виділено 25 мільйонів гривень. За законом, якщо хтось планує будувати в історичних місцях, він повинен спонсорувати і роботу археологів на цій території. Змінити місце забудови, в разі виявлення важливих знахідок — не найкращий варіант для зацікавлених сторін. Якщо забудовнику нададуть іншу територію, він втратить фінансовий інтерес до продовження спонсорування розкопок, а держава такі проекти поки що не підтримує.


Особливість цих археологічних робіт в тому, що вони передбачають великий обсяг розкопок, які мають зафіксувати. Уже опрацьовано площу щонайменше в 400-450 квадратних метрів.


Залишаються питання щодо способу консервування дерев’яних артефактів. «Зараз розглядаються декілька методів збереження знахідок, проте потрібно попередньо провести експериментальне дослідження, щоб виявити найбільш вдалий», — зазначила Світлана Стрєльнікова, генеральний директор Національного науково-дослідницького реставраційного центру України. Над цим зараз працює команда науковців, адже деревина, яка декілька століть знаходилась у вологому ґрунті, погано зберігається, швидко втрачає свої якості після розкопок і вимагає особливого підходу. Процес консервації займе принаймні декілька років, тому на цей період пані Стрєльнікова пропонує створити муляж для експозиції в музеї.


Для висвітлення перебігу розкопок у Києві відкрився інформаційний штаб щодо археологічних робіт на Поштовій площі. Всі охочі можуть поцікавитись долею знайдених артефактів. Інформаційний штаб працює на базі Центру археології НАН України. Він також має гарячу лінію, а результати його роботи оперативно публікуються на сайті КМДА. На засіданнях штабу порушуватимуть питання щодо музеєфікації знахідки та включення її до об’єктів культурної спадщини.


Для обговорення цих подій було скликане виїзне засідання Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради, в якому взяли участь Микола Княжицький, Марія Матіос, Ірина Подоляк та інші члени комітету.


Розкопки на Поштовій площі почалися ще в грудні 2014 року під час будівництва на цьому місці підземного торгового центру. За цей час археологами було відкрито систему стовпів та дерев’яний настил, які, можливо, були частиною київської пристані 17—19 ст. Згодом було знайдено залишки дерев’яного частоколу, між яким проходила давня вулиця 11—13 ст., частини зрубів, а також низку невеликих побутових речей. Ця знахідка міняє уявлення про межі житлової забудови середньовічного Києва. З середини квітня дерев’яні об’єкти тимчасово засипали ґрунтом, щоб зберегти і захистити їх від руйнувань. Поновити архітектурні роботи планують з 15 червня.