У столиці готуються до старту купального сезону. Цього року, як і минулого, у місті планують відкрити 11 пляжів та 14 зон відпочинку біля води. Уже очищено пісок, встановлено буйки. Найближчим часом буде повністю укомплектовано медпункти. Офіційно дозволять купатися майже за тиждень, щойно буде отримано усі необхідні висновки санітарно-епідеміологічної служби про стан води.

— На кожному столичному пляжі буде встановлено спеціальні вишки, на яких перебуватимуть рятувальники. Також підключено програму «Пляжний патруль» — на громадських засадах волонтери братимуть участь у патрулюванні пляжів. Сподіваємося, цьогоріч на київських пляжах не виникатимуть надзвичайні ситуації, — заявив київський міський голова Віталій Кличко.


Головне завдання, яке очільник столиці поставив перед КП «Плесо», — зробити пляжі безпечними та комфортними для киян. Акцент — на чистоті: достатня кількість сміттєвих баків, щоденне вивезення відходів тощо. Центральні пляжі міста цього сезону в рамках експерименту прибиратиме сучасна клінінгова компанія. «Хочемо подивитися, наскільки це буде ефективно. Можливо, у майбутньому ми перейдемо на повноцінний аутсорсинг», — сказав гендиректор КП «Плесо» Денис Пікалов.


Ще одна обіцяна новація — встановлення на пляжах душових кабінок. Минулого літа, за словами Д. Пікалова, була лише одна кабінка. Цього року планують облаштувати понад два десятки. «Окрім того, з 1-го числа у тестовому режимі запускається безплатний Wі-Fі на пляжах «Центральний», «Дитячий» та «Венеція»», — пообіцяв Денис Пікалов.


До слова, на облаштування пляжів передбачено 8 мільйонів гривень фінансування. Ще 7 мільйонів — на рятувальну службу.


Самі рятувальники не приховують: купальний сезон для них — період підвищеного навантаження. Залучення волонтерів до патрулювання, встановлення вишок та інші заходи можна тільки вітати. Утім, безпека на воді, передусім, залежить від самих відпочивальників. «Потрібно завжди пам’ятати: вода — це агресивне середовище для людини, вона завжди приховує в собі небезпеку. Люди мають це усвідомити. Адже основна причина трагедій — неуважність», — нагадав Тарас Подольський, заступник начальника рятувальної станції №3 рятувально-водолазної служби Києва.