У Верховній Раді за ініціативи Комітету у закордонних справах відбулася зустріч народних депутатів з дипломатичним корпусом африканських країн.


Сторони обговорили новий етап взаємодії між Африкою та Україною.


Вітаючи гостей, голова комітету Ганна Гопко звернула увагу на готовність українських виробників не лише приходити на африканський ринок з готовими товарами і новими технологіями, а й кооперуватися з місцевими виробниками.

 

 

Наша країна близько сприймає усе, що відбувається на африканському материку. Як держава-засновниця ООН вона доклала свого часу багато зусиль для пришвидшення деколонізації Африки, а згодом — розпочала з нею активну економічну, торговельну, культурну взаємодію. Відомими в усій Африці українськими брендами стали наші «Антонови», запорізькі трансформатори, донецькі металургійні вироби. Найкращі вузи України підготували десятки тисяч інженерів і лікарів, пілотів і педагогів для всього континенту.


У зустрічі взяли участь співробітники міністерств економіки і торгівлі, закордонних справ, Торгово-промислової палати України, представники українського бізнесу. Є всі підстави розраховувати, що товарообіг з африканським континентом зростатиме, чому сприятимуть і українські дипломатичні установи, яких, до речі, нині в Африці вже одинадцять.

Довідково

25 травня за рішенням ООН у світі традиційно відзначається День визволення Африки. Саме в цей день у 1963 році в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі відбулася Перша конференція урядів країн континенту і створена Організація Африканської Єдності. В 2002 році вона перетворилася на Африканський Союз, розпочався процес поступової інтеграції його держав-членів.